Babahíradó

2011.07.11.

Babahíradó

Mit tehet az anya, ha második babáját viszi haza az első gyermekhez? Hogyan lehet úgy kezelni a helyzetet, hogy az idősebb testvér pozitívan fogadja az új jövevényt? Milyen tennivalója akad az újdonsült anyukának a baba születése után? Hogyan lehet ezekre felkészülni?

Testvérke érkezett

Ha azt szeretnénk, hogy a testvér(ek) pozitív élményként éljék meg az újszülött baba érkezését, a következőket tanácsoljuk:

  • Amint hazaérkezünk a kórházból, első dolgunk az legyen, hogy egy-egy nagy puszit adunk a nagyobb testvéreknek, mielőtt bemutatnánk nekik a kis jövevényt.
  • Hangsúlyozzuk, hogy a pici baba az ő testvérük, s adjunk nekik apró feladatokat a baba gondozásában: segíthetnek például a tisztába tevésben.
  • Ha lefényképezzük a kisbabát, mindig készítsünk felvételt a nagyobb testvérekről is.

Mi a placenta szerepe?

A méhlepényről (placenta) évekig az a kép élt, hogy a veséhez, vagy a belekhez hasonlóan átlagos szervünk, amelynek feladata a tápanyagvitel és a salakanyag-szállítás. Egy nemrégiben végzett kutatás kimutatta, hogy ez a szerv alapvetően fontos mind az anya, mind pedig a kisbaba egészsége szempontjából.
A méhlepény a kisbaba növekedését megelőzően kezd el fejlődni, s a magzat számára elsődleges fontosságú szerv. A terhesség első pár hetében csak a méhlepény fejlődik, az embrió ekkor csupán két-három sejtréteg. A magzat csak ezután kezd növekedésnek indulni.
A méhlepény előkészíti a magzat beágyazódását. A placenta speciális sejtjei folyamatos progeszteron termelésre ösztönzik az anya szervezetét, amely a terhesség fenntartásához szükséges. A placenta a véredényeken keresztül biztosítja a tápanyagok és a salakanyagok minél gyorsabb be-, illetve kijutását.
Kihat az anya egészségére, ha a méhlepény működése nem elégséges. Ha a méhlepény és a méh közötti kapcsolat nem megfelelő, akkor olyan tipikusan kismamákat érintő betegség alakulhat ki, mint a terhességi görcs. Ez egyaránt veszélyes lehet az anya és a baba számára: a magzati komplikációk az alacsony születési súlytól, az agykárosodáson át, a halálozásig terjedhetnek, míg az anyánál vesekárosodás, rohamok, kómás állapot, sőt halál is bekövetkezhet.
A méhlepény megváltoztatja az anya immunrendszerének működését. Gyakorlatilag a placenta akkor tud beágyazódni a méhbe, ha a méh már felkészült erre.
A méhlepény oly módon hat az anya immunrendszerére, hogy sem a placentát, sem pedig a magzatot ne tekintse idegen anyagnak, ne termeljen ellenanyagot.

Az első leckék

Azok a kismamák, akik természetes úton szülnek, átlagosan kevesebb napot töltenek a kórházban a szülést követően, mint azok, akik császármetszéssel hozzák világra gyermeküket. Ebben a pár napban a kismamának rengeteg „tennivalója” van: látogatókat fogadni, pihenni, babaápolási „leckéket” venni, kikérdezni a szülész-nőgyógyászt, a gyermekorvost és a nővéreket. Fontos, hogy az alábbiakat tisztázzuk mielőtt elhagynánk az újszülöttel a kórházat:

  • Hogyan kell fürdetni, tisztába tenni, etetni a pici babát?
  • Hogyan óvjuk a köldökcsonkot és a környező bőrfelületet?
  • Hogyan viselkedik az újszülött kisbaba? Mennyit van ébren, mennyit alszik, mikor, mennyit egyen, mit tegyünk, ha „bukik” a baba, s hogyan előzzük ezt meg?
  • Melyik a legbiztonságosabb fekvő helyzet?
  • Ha betegségre utaló jelet tapasztalunk, azonnal forduljunk a gyermekorvoshoz! Betegségre utaló jelek: a végbélben mért hőmérséklet 38,5°C felett van, a baba köhög, nehezen, gyorsan lélegzik, levert, ingerlékeny, étvágytalan, fullad, vagy megváltozik az arcszíne (kékes vagy sápadt).
  • Hol érhetjük utol a gyermekorvost rendelési idő után?
  • Hajlamos-e a baba a besárgulásra, s ha igen, mikor hívjunk orvost?

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár