Boldog ünnepek?

Boldog ünnepek?

Ez az ünnepi időszak, ahogy idén minden, másként zajlik majd a megszokottnál. A COVID-19 pandémia miatt lehetséges, hogy kisebb körben kell majd ünnepelni a megszokott rokoni kör helyett, karanténba kell vonulni az utazások során, vagy akár végig otthon maradni. Sokunknak ezek a változások zavaróak, elszomorítóak.

Sokféle érzelemmel válaszolhatnak az emberek a megváltozott körülményekre a bűntudattól a magányig. Az ember társas lény, az ünnepi összejövetelek segítenek ápolni a társas kapcsolatainkat, ezek elmaradása kiszámíthatatlanná teheti az életünket.

Tanácsainkkal igyekszünk könnyíteni a helyzeten, hogy a lehető legjobban vészelhesd át ezt a cseppet sem kedvező helyzetet:

Koncentrálj arra, ami igazán számít. A mostani ünnepek, bár csendesebbek lesznek, a jelentőségük még nem csökken. Koncentrálj a szűkebb családodra, vagy változtass olyan dolgokon, amikre eddig nem volt lehetőséged; tekints szabadságként a mostani időszakra, pihend ki magad, elmélkedj, vagy segíts másoknak, például a szomszédnak.

Fogadd el, hogy változtatásokra van szükség. Könnyebb elfogadni a változásokat, ha tisztában vagy a szükségességükkel. A COVID-19 nem válogat, nincs tekintettel az emberek társas igényeire; ennek megértésével megvédheted magadat és másokat.

Nézd a dolgok jó oldalát. Bár nehéz lehet, nem árthat. Például lehet, hogy hiányozni fog az ünnepi társaság, az ünnepi készülődés okozta stressztől is megszabadulsz.

Tervezz előre. A családdal együtt lenni idén nehezebb, de nem teljesen lehetetlen. Ha messze laknak, már most kezdj bele az utazás szervezésébe, ami a karantén miatt most nehezebb lehet, de megéri az erőfeszítést.

Tartsd tiszteletben a különböző véleményeket. Az, hogy mennyi kockázatot vállalsz, a te személyes döntésed, ami mások esetében más lehet - és ezzel semmi baj nincs. Amikor terveket készítesz, légy tekintettel a különböző nézetekre, ki és hogy fogad vendéget.

Szembenézés a veszteséggel is lehet pozitív változás. A legtöbb embernek élete során voltak nehézségek korábban is, akár személyes, szakmai vagy pénzügyi. Ebben a stresszes időszakban érdemes visszaemlékezni erre az időszakra. A korábbi tapasztalatokkal kiegyensúlyozottan szembe tudsz nézni az esetleges csalódásokkal, veszteségekkel amik érnek.

Vedd górcső alá a reakcióidat. Néhány egyszerű kérdéssel rájöhetsz, miként dolgozod fel a nehézségeket. Mit csinálsz akkor, ha nyugtalan vagy? Mitől érzed magad jobban, amikor magad alá kerülsz? Mely megoldások segítenek, és melyek ártalmasak?

Gondolj vissza Hogyan dolgoztad fel a szeretteid elvesztését? Mikor volt a legutóbbi haláleset a családban? Mennyire voltál képes kifejezni a veszteség érzését? Mások elfogadták a gyászod, vagy túl kellett lépned rajta? Hogyan szokták kifejezni a haragot vagy szomorúságot a családotokban?

Változtass az egészségtelen hozzáálláson. Amikor úgy érzed, túl vagy terhelve, telefonálj egy barátodnak ahelyett, hogy italba, vagy ételbe fojtanád a bánatod. Ugyanakkor mérlegeld, hogy nem éppen magányra van-e szükséged, egy ital vagy egy kevés nassolni való még nem feltétlenül jelent bajt.

Forrás: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/happy-holidays

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár