Együnk kevesebb sót!

2020.10.09. - Írta: Veress Pálma

Együnk kevesebb sót!

A só elengedhetetlen a szervezet számára. A benne lévő nátrium elősegíti az idegsejtek közötti összeköttetést és információfeldolgozást. Víz, kálium és só együttesen szabályozzák a szervezet vízháztartását. De ehhez csak egy kis mennyiségű só szükséges - kevesebb mint egy   teáskanál naponta. Egy átlagos amerikai polgár, közel 20-szor ennyit vesz magához.

A só elsősorban magas vérnyomást okoz. A só megköti a vizet és az érpályán keringő vér térfogata megnő és a megemelkedő vérnyomás érelmeszesedéshez, érelzáródáshoz vezethet. 
A magas nátriumbevitelt emellett összefüggésbe hozzák bizonyos vesebetegségekkel és más súlyos problémákkal.

A legtöbb só, amelyet az amerikaiak fogyasztanak, elkészített és feldolgozott élelmiszerekből származik. A vezető bűnösök közé tartoznak a snackek, szendvicsek, füstölt és pácolt húsok, konzerv gyümölcslevek, konzervek és száraz levesek, pizzák és egyéb gyors ételek, a mártások. 

Itt van ötféle módszer, hogyan csökkentsük napi sóbevitelünk:

1. Használj fűszereket! 
 
A hagyományos magyar konyha szereti a sós ízt. Csökkentsd a bevitt só mennyiségét fűszerek használatával. Kísérletezz, szárított vagy akár friss fűszernövényekkel (fokhagyma, gyömbér, feketebors kurkuma, bazsalikom). Sokkal összetettebb finomabb ízeket érhetsz el mint a túlzott sózással. Ízesítheted például a leveseket és salátákat citromlével, tárkonnyal és egyéb zöldfűszerekkel. A csípőspaprika, a chili és a feketebors pikáns ízt kölcsönöz a húsoknak. A lestyán a kapor és a petrezselyem pedig sok C-vitamint tartalmaz

2. Egészséges zsírok a konyhában. 

A megfelelő egészséges zsírok használatával gazdag ízeket adhatunk ételeinknek. Ilyen például a pörkölt diófélékből készült olaj, az olíva olaj és lenmagolaj. Kevesen tudják, hogy egy fél avokádóban 15 gramm zsír található. Próbáld ki a mustár vagy majonéz helyett használni a szendvicseben. 
 
3. Természetes ízek

Emeljük ki a húsok és zöldségek természetes ízét. A pörkölés kiemeli a zöldségek édességét és zamatát. A húsokat ízesítsük gyengéd olajjal és citrusfélékkel, ha grillezünk. 

4. Kenyér helyett

Napi bevitt sómennyiségünk 35%-át a gabonafélék teszik ki. Még a teljes kiőrlésű kenyér, bár egészségesebb választás is, mint a fehér, jelentős mennyiségű nátriumot tartalmazhat. Az extra sót kihagyhatjuk már reggel. Fogyasszunk kenyér vagy pirítós helyett inkább zabkását friss gyümölccsel reggelire.

5. Nyers élelmiszer
 
A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása a sóbevitelünk 75%-át teszi ki. Ezt elkerülhetjük nyers élelmiszerek fogyasztásával. Vásároljunk közvetlen a termelőtől a piacon, a bevásárlóközpontok helyett. Ha pedig feldolgozott élelmiszert vásárolunk, olvassuk el a címkét és inkább válasszuk az alacsonyabb nátrium/sótartalmú változatát a terméknek. 



Forrás: https://www.health.harvard.edu


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos



Bezár