Elég vizet iszunk a téli hónapok során?

Elég vizet iszunk a téli hónapok során?

Nyáron könnyű észben tartani, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyasszunk, mivel a magas hőmérséklet és a sok kültéri mozgás folyamatosan emlékeztet erre, viszont télen is épp olyan fontos lenne.

A környezetünk páratartalma fontos szerepet játszik a folyadékpótlásban, a központi fűtés például szárazabb beltéri levegőhöz vezethet, ami pusztán a légzés révén nagyobb folyadékveszteséget okoz.
Azonban ez még csak az egyik nehézség. Hideg környezetben a vesék több vizeletet választanak ki, ami bár csupán egy kis különbség, messzemenő következményekkel járhat; aki nem izzad, elfelejthet elég vizet inni.

Akkor beszélhetünk kiszáradásról, ha a szervezet több vizet veszít, mint amennyit beviszünk. Még az enyhe mértékű kiszáradás - amikor még csak kezdünk szomjasak lenni - is a koncentráció és a memória romlását, borús kedélyállapotot okoz. Sok tanulmány szerint azoknál, akik rendszeresen túl kevés vizet isznak, nagyobb eséllyel alakul ki krónikus vesebetegség, vesekő, illetve húgyúti fertőzés. A vizelet áramlása védelmező szerepet tölt be.

Egy tanulmány szerint a folyadékhiány majdnem annyi kárt okoz az ereket bélelő sejtekben, mint a dohányzás, ezen kívül összefüggésbe hozható a gyulladásos betegségekkel, a merev artériákkal, a vérnyomás szabályozásával, és más tényezőkkel, amik a szívbetegség és a sztrók kockázatát növelhetik.

Más tanulmányok az elégtelen folyadékfogyasztást a diabéteszhez kötik; a diabétesz az életmód függvénye, olyan betegség, ami annak függvénye, mit eszünk, mit iszunk, és mennyit mozgunk. Ennek a része az is, hogy elég folyadékot fogyasszunk.

Az, hogy pontosan mennyi vízre van szükségünk, egyénenként változó. Napról napra változik a vízigényünk a hőmérséklet és a mozgási mennyiségünk függvényében. Egy atlétának, aki napi négy órát edz, több vízre van szüksége, mint annak, aki alig mozog.

Általános irányelvként a nőknek 2,7 liter, a férfiaknak 3,7 liter vízre van szükségük naponta. Ez soknak tűnhet, de mivel az ételek kb. 20%-át fedezik, a nőknek 8, a férfiaknak 12 pohár vizet kellene inniuk.
Sokan nem gondolnak arra, hogy a gyümölcsök és a zöldségek 90-95%-a vízből áll, így fogyasztásuk nagyban hozzájárul a napi folyadékigény kielégítéséhez, ahogy a levesek is, amennyiben nem túl sósak. Az alkohol viszont nem segít.

A tanulmányok azt javasolják, tarts magadnál újratölthető vizes palackokat, és kortyolgass belőlük egész nap folyamatosan. Ha egyszerre túl sokat iszol, a felesleg vizeletként távozni fog. Érdemes odafigyelni a WC használat gyakoriságára; felnőttek esetén napi 6-7 alkalom a normális. Ha a vizelet színe sötétebb sárga, vagy narancssárga, az annak a jele, hogy többet kellene inni. 

Az egész napon át tartó folyamatos vízfogyasztás az egyik legjobb, amit tehetünk a szervezetünkkel.

Forrás: https://www.heart.org/en/news/2019/12/19/are-you-drinking-enough-water-during-
winter-months

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár