Farsangi sajtfánk (farsangi fánk-olaj nélkül)

Farsangi sajtfánk (farsangi fánk-olaj nélkül)

Igazából olyan, mint egy elképesztően könnyű tésztájú sajtos pogácsa. Hamar elkészül, és vendégváró falatnak is tökéletes. Bár azzal számoljunk, hogy nagyon hamar elfogy. Ebből a mennyiségből kb. 20-25 darab lesz. 

Hozzávalók / 4 adag

A tésztához


2.5 dl tej
10 dkg vaj
15 dkg liszt
1 kávéskanál só
1 késhegynyi fehérbors
4 db tojás
10 dkg sajt (comté vagy gruyère)

A tetejére


1 db tojássárgája
5 dkg sajt (comté vagy gruyère)

Elkészítés

  • A tejet a vajjal egy tálban felforraljuk.
  • Ha a tej felforrt, akkor elzárjuk alatta a lángot, és a sóval, borssal elkevert lisztet hozzáadjuk. Gyors mozdulatokkal addig kavarjuk a tésztát, amíg teljesen homogén nem lesz, és elválik az edény falától.
  • A masszát félretesszük kicsit hűlni, majd egyenként hozzáadjuk és elkeverjük benne a tojásokat.
  • Ha mind a négy tojást hozzáadtuk, akkor a sajtot belereszeljük a tésztába, és jól eldolgozzuk.
  • A tésztát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire diónyi nagyságú kupacokat nyomkodunk.
  • A tetejét megkenjük felvert tojássárgájával, majd reszelt sajttal megszórjuk.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt barnára sütjük.


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter



Bezár