Gyógyító növények (folytatás)

2010.09.30.

Gyógyító növények (folytatás)

Cikkünk első részében a gyógyító növények használatának kialakulását és elterjedését követhettük nyomon. Most arról írunk, hol és mikor alkalmazhatók a gyógynövények. Azt mondhatjuk, hogy szinte a minden területen gyógyítanak, hétköznapi, egyszerűbb betegségek leküzdésében önállóan is.

Könnyebb meghűlés, köhögés esetén például a kakukkfű, a kőhársvirág, a keskeny útifű, valamint az eukaliptusz készítmények javasoltak. Emésztőrendszeri panaszokra közismerten jó hatású a kamilla, vagy a borsmenta, kisebb felszíni sebek kezelésére a körömvirág, az árnika. Kezdődő, vagy enyhe kötőhártya gyulladásra a szemvidítófű, amelyik már nevében is hordozza felhasználhatóságát. Hosszabb ideje fennálló panaszokkal, illetve komolyabb tünetekkel mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A gyógynövényeket az orvosi gyógykezelés mellett kiegészítésként is alkalmazhatjuk. Igen jelentős szerepük van a gyógynövényeknek a betegségek megelőzésében, a szervezet fizikai és lelki teherbíróképességének megőrzésében, illetve fokozásában.

Erre szolgálnak a méregtelenítést és roborálást célzó kúrák. Ugyanígy fontos szerepet tölthetnek be a betegek általános állapotának javításában hosszan tartó, krónikus betegségek során. A gyógynövények segítenek a betegség miatt legyöngült szervezet rehabilitációjában is.

Nem elhanyagolható az az előnyük sem, hogy helyes, illetve szakszerű alkalmazásuk esetén nincs mellékhatásuk, s ezért mind csecsemők és kisgyermekek, mind pedig idős emberek kezelésére kiválóan alkalmasak.

A gyógynövényeket nem csak gyógyászati célokra lehet használni, hiszen a konyhában nap mint nap ízesítjük az ételeinket. Ez sem véletlen, hiszen a fűszerek maguk is olyan növények, amelyek serkentik, segítik az emésztést. Némelyikük jó étvágyat csinál, mások a bőséges étkezés utáni gyötrelmeket enyhítik.

A szépülni vágyó hölgyek már régen is tudták, hogy szépségüket a természet illatszerboltjából vett szerekkel őrizhetik meg leghatásosabban. A kozmetikai ipar most újra ezt az igazságot tűzte zászlajára, és egyre több gyógynövényt használ készítményeihez.

A természet bőségesen kínál olyan növényeket, amelyek mind a betegségek leküzdésében, mind az egészség megőrzésében komoly segítségére vannak az embernek. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy számos olyan növény van, amelynek a használata veszélyeket is hordozhat. Még a szelíd gyógynövények esetében sem mindegy, hogy milyen mennyiségben és milyen összetételben alkalmazzuk őket.

A gyógynövények ismerete komoly szaktudást igényel. A jól felkészült fitoterápiás szakember azt is tudja, hogy gyógymódjának mik a lehetőségei, és hol vannak a határai. Ezért önkényesen csak a legközismertebb, és általánosan használt gyógyfüveket alkalmazzuk, minden más esetben kérjük szakember segítségét.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár