Ha a szex öncélú, gépies cselekvéssé válik…

2014.04.25. - Írta: DA

Ha a szex öncélú, gépies cselekvéssé válik…

Sokan csak legyintenek, ha azt hallják, hogy szexfüggőség, pedig a betegség valóban létezik, és súlyosságára jellemző, hogy az Egyesült Államokban a többi kényszerfüggőséghez – alkohol, drog, szerencsejáték és társaik – hasonlóan komoly rehabilitációs központok rendezkedtek be gyógyítására.

A szexfüggőség elsősorban férfiak betegsége: az oly gyakran emlegetett női nimfomániáról még sosem bizonyították be, hogy létezne, bár természetesen számos olyan nő akad, aki ágyról ágyra jár. Ez az addikció nem vehető felvállról: a legsúlyosabb stádiumban lévő betegek teljesen elvesztik a kontrollt, ami akár büntetőjogi kategóriákban is manifesztálódhat, bár ez szerencsére nagyon-nagyon ritka – de nem példa nélküli. Az ennél enyhébb, de komolyan előrehaladott állapotban lévő szexfüggőség hatására a betegek állandó kielégületlenségtől szenvednek, és ezért minduntalan az orgazmust hajszolják. E hajsza során gyakorlatilag teljes életük a szexről, a szexuális örömökről szól. Az enyhébb fokozatok puszta túlpörgöttséggel járnak a hálószobai dolgok terén: nehéz meghúzni, hol a határ egészséges és kényszeres cselekvések között, és nyilvánvalóan eltérő az ember viselkedése ezen a téren egy kapcsolatban, mint egyedülállóan. Ezért aztán ha valaki csak „csajozik”, „pasizik”, és sok kalandja van, önmagában természetesen nem jelent kóros eltévelyedést. Ha azonban ennek célja csak és kizárólag a skalpvadászat, már érdemes elgondolkodni azon, minden rendben van-e. Ugyanígy az sem tekinthető feltétlenül normálisnak, ha valaki kapcsolatban élve, kiegyensúlyozott szexuális aktivitás mellett is naponta öt-hat alkalommal maszturbál.

Mint minden kényszerbetegség, a szexfüggőség is akkor válik igazán komoly problémává, amikor a beteg már nem tudja nem csinálni azt, amit csinál. Ebben az állapotban a szex mechanikus, személytelen, öncélú cselekvéssé silányul: már nem az a lényeg, hogy neki vagy pláne a partnerének jó legyen, hanem hogy szeretkezzen, tehát maga a cselekvés kerül a fókuszba, méghozzá gépies jelleget öltve. Egy idő után ráadásul az élményt mindig fokozni kell különböző módokon, mert különben nem adja ugyanazt, mint előtte, és ebből a szempontból a szexfüggőség semmiben sem különbözik a drogfogyasztástól vagy az alkoholizmustól. Mondani sem kell: akik ilyen életmódra rendezkedtek be, azok fizikai egészségüket is veszélyeztetik, hiszen sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy elkapjanak valamilyen szexuális úton terjedő fertőzést vagy megbetegedést.

Magyarországon nem létezik külön a szexfüggőknek létesített rehabilitációs centrum, sokan még a betegség létéről sem tudnak, de ha úgy érezzük, érintettek vagyunk akár magunk, akár partnerünk szokásai miatt, ne habozzunk felkeresni egy szexuálpszichológust vagy egy pszichiátert. A probléma létezik, a szakemberek ismerik, és segíteni is tudnak.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár