Ha száraz a szem...

2010.06.21. - Írta: dr. Pregun Tamás, szemorvos

Ha száraz a szem...

A szaruhártya normális szerkezetének megtartásához, a látás szempontjából kulcsfontosságú, átlátszóságának megőrzéséhez elengedhetetlen a felszínét nedvesen tartó, minden pislogáskor megújuló könnyfilm réteg. Pislogáskor a könny egyenletesen oszlik el, sima felszínt biztosítva teszi lehetővé, hogy a fénysugarak optikailag ideális módon megtörve jussanak a szem belső részei felé.

Alkotórészei között a vízen kívül, ami mennyiségének 90%-át alkotja, egyebek mellett párolgást csökkentő zsírszerű anyagokat, ásványi sókat, glükózt, és a szervezet védekezése szempontjából fontos immunglobulinokat, valamint oldó enzimeket is találunk. Összetétele a könnyet termelő számos mirigy együttes működésének eredményeként alakul ki, amely összetett idegrendszeri szabályozás alatt áll.

A könnytermelés mennyiségének csökkenése, vagy a könny összetételének változásai kínzó tünetekkel hívják fel magukra az érintettek figyelmét. Gyakori az általában a nap végére jelentkező égő érzés, a „fáradt” szem panasza. A pislogások száma a figyelmet szorosan lekötő tevékenységek (tévénézés, számítógépezés, olvasás) közben csökken, ami az arra hajlamos szemeken felerősíti a tüneteket. Jellegzetesen idegentest érzést – „mintha homok lenne benne” – említenek a szemszárazságtól szenvedők, akik meglehetősen sokan vannak. Az érintettek aránya a teljes lakosságra vetítve 2–5% körülire becsülhető. A kórkép leggyakrabban az ötven év feletti nőket érinti, akiknél a szemészeti panaszok a hormonális változásokkal összefüggésben jelennek meg.

A könnymirigyek betegségei önmagukban, vagy esetenként a szervezet más nedvtermelő mirigyeit is érintő, autoimmun gyulladásos kórképekben hasonló következménnyel járnak. Fokozhatja a panaszokat a kontaktlencse viselés, szemhéjszéli gyulladás, a pislogás rendellenessége, vagy a cukorbetegség, esetleg bizonyos gyógyszerek szedése.

A diagnózis felállítását a jellemző panaszok mellett egyszerűen elvégezhető szemészeti vizsgálatok segítik, amelyek a könnytermelésről és a könnyfilm minőségéről szolgáltatnak adatokat.
A száraz szem kezelése elsősorban a hiányzó könny pótlására irányul: különböző összetételű műkönnyek és ezeknél hosszabb hatástartamú nedvesítő kenőcsök használatával. Utóbbiak a látást halmazállapotuk miatt esetleg ronthatják, ám jól alkalmazhatók éjszakára.

A betegség előrehaladott formáiban a könnyvesztést megakadályozandó, a könny elvezetését szolgáló csatornák elzárására is sor kerülhet. Súlyos állapotok esetében pedig kiegészítő kezelésként többféle, eltérő hatásmechanizmusú gyulladáscsökkentő készítmény alkalmazása is szükségessé válhat.

Hozzászólások

| 2011-01-18 15:01

Szerintem valójában nem áll elegendő információ az emberek rendelkezésére ahhoz, hogy jól tudjanak dönteni. Sajnos, ameddig piaci érdekek befolyásolhatják egy oltóanyag gyártásának körülményeit, vagy ameddig egy gyógyszer ajánlását nem a hatóanyaga, hanem annak szponzoráltsága dönti el, nem gondolom, hogy a társadalom képes lenne felelősségteljesen tájékoztatni polgárait a VALÓS veszélyekről, kockázatokról. Ezt igen sajnálatosnak tartom. A magam részéről nem dőlök be a mostanában igen divatos hisztériakeltésnek, és nem oltatom be magam. Nem tartom magam a kockázati csoportba tartozónak (túl idős, túlsúlyos, krónikus beteg), ezért nem gondolom, hogy ezáltal önmagamat és környezetemet jobban veszélyeztetném.

| 2011-01-25 08:17

Én sem oltatom be magam......

| 2011-01-28 14:59

Teljen egyetértek veled. Vitaminok szedésével az immunrendszerünk erősíthető.

| 2011-02-24 12:08

Tavaly töb olyan emberrel találkoztam, aki beoltatta magát, nem lett influenzás ugyan, viszont az oltás mellékhatásaként lett beteg. Én nem oltatom be magam, mert próbálok egészségesen élni, táplálkozni, és békés lélekkel állni a dolgokhoz.

| 2011-04-05 09:48

A legfontosabb az egészséges életmód. Ha nem muszáj, akkor ne oltassuk be magunkat.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár