Hervad a szerelem

2014.01.31. - Írta: betegvagyok.hu

Címkék: szex
Hervad a szerelem

Egy német felmérés szerint a nőgyógyászati rendeléseken megjelenő nők több, mint fele hiányzó szexuális vágyról, vagy elmaradt orgazmusról panaszkodik. Minden tizedik nő arról számol be, hogy közösülés közben fájdalmai vannak.

A bajok hátterében legtöbbször pszichoszociális okok keresendők. Amennyiben Ön is érintett, javasoljuk, hogy tisztázza önmagában a három legfontosabb kérdést:

  1. Milyen a testi közérzete? Hogy érzi magát a bőrében? El tudja-e fogadni a testét, függetlenül attól, hogy kövér vagy sovány, alacsony vagy magas?
  2. Elemezze a kapcsolatát. Megbízik-e partnerében olyannyira, hogy legféltettebb kívánságait és legtitkosabb nemi vágyait is megossza vele? Hajlandó-e azokra a szexuális játékokra, amelyekre társa csábítja?
  3. Milyen környezetben él? Hogy érzi magát a munkahelyén, családjában, otthonában? Meleg szeretet veszi-e körül? Nem érzi magát állandóan fáradtnak, hajszoltnak, nem roskad-e össze a vállára rakott terhektől?


Nos, ha őszintén válaszolt, bizony közelebb jutott az igazsághoz. Hiszen az a nő, aki nem tudja elfogadni és megszeretni saját testét, az bizony más közeledését és szeretetét sem képes viszonozni. Az is tény, hogy a partnerrel való sorozatos konfliktusok, idegörlő veszekedések, valamint a megrendült bizalom elfojtják a vágyat a meghitt, szerelmes együttlétekre. Sőt, mindenki előtt nyilvánvaló, hogy a túlterhelt, kimerült, stresszben élő nő az ágyban leginkább aludni akar. Apróságnak tűnhet, de a szexuális életre bénítólag hat az is, ha „csendben kell maradni”, hiszen a szomszéd szobában felébredhet a gyerek vagy a nagymama.
A fentiek mellett az organikus – vagyis a szervi – okokat is számításba kell venni. Megzavarhatja a szerelmi játékot a nemi szervek gyulladása, befolyásolhatják a vágyat különféle idegrendszeri, vagy más krónikus betegségek. Külön ki kell emelni a hormonális változásokat a klimax éveiben, illetve öregkorban. A tüszőhormon – termelés csökkenése miatt a hüvely nyálkahártyája veszít rugalmasságából, és szárazabb lesz. Ez természetes jelenség, viszont síkosító anyag használatával jótékonyan befolyásolható.
Az örömteli szexualitás a teljes értékű élet fontos része. Ahhoz azonban, hogy boldog szerelmi életet élhessünk, szükség van önmagunk elfogadására, bensőséges párkapcsolatra, valamint arra, hogy harmóniában éljünk környezetünkkel.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár