Húsvéti nyuszi: Szórakoztató mese, vagy káros mítosz?

2018.03.29.

Húsvéti nyuszi: Szórakoztató mese, vagy káros mítosz?

A világ minden tájáról sok szülő készül már a húsvétra. A gyerekek számára a húsvéti nyuszi alakja és meséje szorosan kapcsolódik az ünnephez. Viszont, ahogy idősebbek lesznek, fel kell készülni néhány kihívásra.

Vajon traumát okoz-e a gyereknek,
ha megtudja, hogy amiben eddig hitt, az nem létezik?


A húsvéti nyuszi mellett a Mikulás alakja is olyan szimbolikus lény, amiben kezdetben még minden gyerek hisz. Létezésükben való hit segít nekik az igazság és a jóság megismerésében, fejleszti a fantáziájuk és hozzájárul szellemi fejlődésükhöz.

Egy 2011-es tanulmány megállapította, hogy az átmenet kb 6 éves korra tehető. Ideális esetben ekkor a gyermek már meg tudja különböztetni a valóságot a mesék világától. Felismerik, hogy a mesékben szereplő lények olyan dolgokat tesznek, amelyekre a valóságban senki más nem képes. A gyermekpszichológusok nagy része a realitással szemben ebben a korban még a mesevilág mellett teszi le a voksát. A kisebbek számára ez teszi még különlegesebbé az ünnepeket és hozzájárul a családi élet összetartásához is. Legyen ez húsvét, vagy karácsony, a családok együtt készülnek, saját hagyományokat teremtenek.

Kitől tudja meg?

A legtöbb esetben a mentális fejlődése során a gyerek maga fogja majd összerakni a képet, így nem csalódásként fog rögzülni benne. Évről évre egyre több dolgot tanulnak és több dologgal szembesülnek. Ezzel együtt folyamatosan fejlődik a világnézetük és más dolgok iránt érdeklődnek majd.

Más viselkedést eredményezhet, ha egy külső személy avatja be a titokba. Ha azt látjuk, hogy gyermekünk csalódott és rosszul érintette, beszéljünk vele a szokások eredetéről és adjunk egy valóságos keretet a történetnek.. Magyarázzuk el neki, hogy bár tényleg nem egy nyuszi hozza neki az ajándékot, mégis a húsvét egy fontos jelképe. A Mikulás esetén pedig meséljük el, hogy régen valóban élt egy jó ember, Szent Miklós aki a legenda szerint nagyon sokat segített a szegény embereken. Ezek a valódi értékek is inspirálják a gyerekeket.

A legtöbb esetben így nem fog maradandó sérülést okozni egy gyermek számára mikor szembesül a tényekkel. Ha a titokra már fény derült, biztosítsuk a gyermeket arról, hogy ettől az ünnep még ugyanaz marad. Bevonhatjuk a készülődésbe, az ajándékkészítésbe, esetleg segíteni meglepni a kisebb testvéreket.

Az ünnepek, csodákkal teli mesevilágát igénylik a gyerekek, és kilépnek majd belőle mikor megérettek rá. Semmiképp ne erőltessük rájuk az igazságot, ha az látjuk még nem állnak készen. Nem kell aggódni, ha túlságosan elhúzódik a gyermeki hit. Többnyire 9 éves korra a gyermek már elég fejlett logikai és realitás érzékkel rendelkezik.

Ritka mikor maguk teszik fel a nagy kérdést a szülőknek. Ilyenkor a legjobb a ha visszakérdezünk, neki mi a véleménye. A válaszból már sejteni fogjunk hogyan kell reagálnunk.


Forrás: theconversation.com

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár