Húsz millióan nem mozognak Nagy-Britanniában

2017.04.11.

Húsz millióan nem mozognak Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában mintegy 20 millióra becsülik azoknak a számát, akik gyakorlatilag semmiféle fizikai aktivitást sem végeznek – tette közzé jelentésében egy szívbetegségekkel foglalkozó brit alapítvány. Az inaktív életmód növeli a szívbetegségek kockázatát, ráadásul évente legalább 1,2 milliárd fonttal terheli meg a Brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot (NHS).

Harriet Mulvaney 44 éves korában kapott szívinfarktust, s akkor határozta el, hogy változtat az addigi életén. Korábban azt hitte magáról, hogy elegendő az a fizikai teljesítmény, amelyet végez. A nő korábban személyzeti tanácsadóként dolgozott, és hétköznapjai abból álltak, hogy naponta egy órát vezetett a munkahelyére, ahol tíz órán át ült. Otthon a szokásos teendőit látta el, amikről azt gondolta, hogy éppen eleget mozog, de súlyosan tévedett. A legtöbb nő tévedése az, hogy a háztartási munkák elégségesek a jó kondíció fenntartására.
 
A jelentésből kiderül, hogy a nők jóval kevesebbet mozognak, mint a férfiak. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy 11,8 millió nő számít inaktívnak, a férfiak száma pedig 8,3 millió. Az „inaktív” fogalmába az egészségügyi kormányzat által meghatározott irányelvek a meghatározóak. A mérsékelt fizikai aktivitást végzők körébe tartoznak, akik hetente legalább 150 percet töltenek könnyebb testmozgással, míg a komolyabb fizikai aktivitást azok érik el, akik hetente minimum két alkalommal megerőltetőbb tevékenységgel edzik magukat.
 
Az irányelvek útmutatást adnak arról, hogy miféle tevékenységek számítanak mérsékelt vagy erőteljesebb mozgásnak, illetve konkrétan milyen testgyakorlatokat javasolnak. A heti 150 perces könnyebb mozgás elérhető tempós gyaloglással, kerékpározással, vízi vagy szárazföldi aerobic gyakorlatokkal, túrázással, fűnyírással, gördeszkázással, röplabdázással, kosárlabdázással. Hetente minimum két alkalommal kell erőteljesebb testmozgást végezni, hogy a kondíció még jobb legyen.
 
A javasolt mozgásformák:

Kocogás, tempós úszás, kerékpározás hegynek felfelé vagy sík terepen gyorsan, futball, rögbi, jégkorongozás, harcművészetek, talajtorna. Továbbá keményebb kerti munkák, fekvőtámaszok, felülések, jóga.     
 
 
Forrás: BBC

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár