Így vigyázz a memóriádra!

2018.07.19.

Így vigyázz a memóriádra!

Az, ahogyan élsz, ahogy a testeddel bánsz, amit megeszel és megiszol ugyanúgy hatással van a memóriádra, mint a fizikai egészségedre. Itt van öt dolog, amit te is megtehetsz testi és szellemi épséged érdekében.


1. Hatékony stresszkezelés


A napi feszültségek a túlterheltség és a stressz mindenki életében jelen van. Ez sok esetben koncentrációs zavarok képében is jelentkezhet. Emellett, a szorongás folyamatos érzése memóriazavarhoz vezethet. Ha a fent említett problémák gyomorgörccsel alvászavarral ingerlékenységgel párosulnak, akkor a stressz elhatalmasodott életünkön. Szellemi egészségünk érdekében és memóriánk védelmében érdemes pihenni, relaxálni kicsit. Mély légzés, meditáció és jóga alkalmazása egy tudatos életmódban nagyon sokat segíthet.

2. Jó éjszakai alvás.


A jó éjszakai alvás elengedhetetlen az emlékek elraktározásához. Pihenés és alvás idején is dolgoznak agysejtjeink. Alvás alatt az agy megerősíti a memóriatartalmakat. Ha valami újat tanultunk, egy jó alvást követően jobban emlékszünk rá. Akik nem alszanak jól éjszaka, inkább feledékenyebbek, mint akik jól alszanak. Sajnálatos módon az álmatlanság kezelésére használt gyógyszerek szintén károsíthatják a memóriát és az általános agyműködést. Éppen ezért a legjobb, ha először megpróbálsz javítani az alvási szokásaidon, és csak akkor fordulsz gyógyszerhez, ha ezek a lépések nem segítenek.

3. Tedd le a cigit


Könnyebb mondani, mint megtenni. Ez biztos. De, ha további motivációra van szükséged, tudd, hogy a dohányzóknak nagyobb a hajlamossága a korral kapcsolatos memóriavesztésre és más memóriaproblémákra, mint a nem dohányzóknak. Erősen csökkenhet a hosszú távú memória képessége is. Kutatók arra is rájöttek, hogy a passzív dohányzás is okozhat memória problémákat. Így érdemes törekedni a füstelkerülésére is.

4. Ha alkoholt fogyaszt, mérsékelten.

A túl sok alkoholfogyasztás növeli a memóriavesztés és a demencia kockázatát. Az alkoholizmussal küzdő embereknek nehézséget okoz a rövid távú információk tárolása feladatok ellátása. Az alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó drasztikus memóriaveszteséget Korsakoff-szindrómának nevezik. A betegségben a hosszú távú B1-vitamin-hiány, kombinálva az alkohol hatásaival, hirtelen és drámai amnézia kialakulásához vezethet, melynek kimenetele akár halálos is lehet.

5. Védd az agyat a sérülésektől.

Egy fejsérülés a memóriavesztés egyik fő oka lehet, amely növeli a demencia kialakulásának kockázatát is. Nagyon fontos, hogy mindig a megfelelő felszerelést használjuk sportolás során. Kerékpározás, motorozás, gördeszkázás, síelés közben mindig viseljünk sisakot. Az autóbalesetek következménye nagyon gyakori következménye a fejsérülés. Ezért mindig használjuk a biztonsági övet, hiszen életet is menthet. A biztonság érdeképen pedig mindig keresse fel orvosát, ha beütötte a fejét. Az agykárosodás tünetei: görcsök, végtaggyengeség, hányás, összefüggéstelen beszéd. Ezen tünetek észlelése esetén sürgősségi ellátásra van szükség! 

Forrás: https://www.health.harvard.edu

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár