Kamasz-panasz

2014.05.19. - Írta: SzN

Kamasz-panasz

Az állandóan gyulladt, pattanásos bőr kamaszkorban legfőképp a fiúkat sújtja, bár a lányokat sem kíméli. Ennek azonban nagyon egyszerű a magyarázata: serdülőkorban a hormontermelés szinte az egekbe szökik, és a férfihormonok, más néven „androgének” fokozott termelődésének hatására a faggyúmirigyek is vad működésbe kezdenek: az eredmény azután „magáért beszél”…

Jó hír, hogy csak átmeneti jelenségről van szó, és a serdülőkor végére általában az egész történet csupán egy rossz álom marad. Ami viszont kevésbé jó hír, hogy a pattanások elhanyagolása maradandó, akár súlyos bőrszépséghibákat eredményez.

Mit tehetsz?

  1. Kozmetikai bőrtisztítás – ez korántsem olyan, mint amikor Te magad otthon a tükör előtt próbálsz megszabadulni néhány, tényleg borzasztóra nőtt pattanástól. A kozmetikus „csodákra” képes: többek közt a kozmetikai hámlasztás és speciális gőzölés hatására a pattanások szinte megadják magukat, és „elmenekülnek” – a vízgőz megnyitja az eltömődött pórusokat, így a pattanások és aknék tartalmát a szakember már könnyedén eltávolíthatja. Havonta tisztíttatva bőröd állapota látványosan javulni fog. Azonban ha házilag látsz neki a bőrtisztításnak, bőven meglehet, csak rontasz majd arcod állapotán, mivel a baktériumfertőzés, ami a gennyesedés hátterében áll, továbbterjed – ezért a dolgot mindenképp érdemes szakemberre bízni.
  2. CINK-tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztásával csökkentheted a meglévő pattanások számát, enyhítheted a gyulladást és fokozhatod a bőr regenerálódását.
  3. Otthon érdemes megpróbálnod a szaruréteg túltengésének (amely miatt a faggyúmirigyek tartalma nem tud kiürülni) ellensúlyozására gyógyszertárban kapható hámlasztó készítmények, szárító paszták, rázófolyadék használatát – miközben alszol, a bőröd pórusai átjárhatóbbá válnak, és már a reggeli mosakodás után látni fogod, hogy némileg „szebb lett” az összkép.
  4. Naponta többször is töröld át arcod cickafark, citromfű, csipkebogyó, boróka és rozmaring keverékéből készült langyos forrázattal átitatott puha vattával, amely hatására szintén csökken a gyulladás – ezt a főzetet mosakodáshoz is használhatod!.
  5. Mosakodás után gyógyszertárban kapható tonikkal töröld át bőröd reggel és este – azonban óvakodj az agresszív készítményektől, melyek pl. csípik az arcodat.
  6. Ne használj zsíros, olajos arckrémet, púdert vagy alapozót – ezekkel tovább rontasz a helyzeten.
  7. Ha mindez semmit sem segít, és pár kozmetikai kezelés illetve a rendszeres bőrápolás ellenére sem enyhülnek az aknés tünetek, akkor szóba jöhet gyógyszeres kezelés is – a bőrgyógyászok többféle, külsőleg illetve belsőleg ható gyógyszerrel képesek normalizálni a „faggyúmirigyek túlkapásait”...
  8. Az aknés gyulladás megszüntetésére léteznek más módok is, például fényterápiás illetve lézeres bőrkezelés, amelyek szintén igen hatékonyak lehetnek, és tartós eredményt biztosítanak.
     
Hozzászólások

evaa | 2013-09-11 09:33

Tabletta pattanások ellen - http://goo.gl/2X3248 Megkaptam a rendelésem, mely időben érkezett, és a pirulák is tökéletesen hatnak.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár