A májhoz kapcsolódó gyengeség szorosan kapcsolódik a cirrózis kialakulásához, ami a fibrózis végső következménye, vagyis a máj krónikus gyulladás következtében fellépő hegesedés, amelynek esélyét csökkenthetjük egyszerű termékek segítségével, számol be erről a Journal of Hepatology friss kiadványa.
A tea és kávé a megoldás, mivel ezek az italok népszerűek, széles körben elérhetőek és olcsóak, potenciálisan fontosak lehetnek a fejlett májbetegség megelőzésében.
A kávé és a teljes teafogyasztás három kategóriába sorolható: nincs fogyasztás, mérsékelt fogyasztás (napi 0-3 csésze) és gyakori (több mint 3 pohár naponta). A teafogyasztást növényi, zöld vagy fekete tea kategorizálta.
A Rotterdam-tanulmány során 2,424 résztvevőről gyűjtöttek adatokat, amelyben 45 éves vagy idősebb résztvevőket vizsgáltak Rotterdamban, Hollandia külvárosában. Minden résztvevő estében érdekesség, hogy fizikai munkát végeztek.
Kérdés volt, hogy kell-e rendszeres kávét és tea-szünetet adni a mindennapi életünkben?
Dr. Petta és Dr. Marchesini következtetése:
"Mielőtt ezt javasolni lehet, igazoló tanulmányokra van szükség
az optimális mennyiségek meghatározásához”
Semmiképp nem árt az egészségnek, ha megiszunk naponta 1-1 teát vagy kávét. Segítjük a májunk működését és fokozzuk velük mellékesen az anyagcserénket.
Forrás: sciencedaily.com