Késleltethető az Alzheimer?

2018.06.07.

Késleltethető az Alzheimer?

Az Alzheimer kór a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt. Megnehezíti a napi életvitelt, az önellátást, valamint memóriavesztéssel, kommunikációs problémákkal és személyiségváltozással is együtt járhat. Egy Alzheimer-kórban szenvedő személy gondozása nagyon sok figyelmet és türelmet igényel.

A kór lefolyása betegről betegre változhat. Számos tényező befolyásolja a kór kialakulásának valószínűségét. A jelenlegi kutatások ellenére, nincs még hatékony terápia, csak olyan módszerek, kezelések, melyek segítségével az életminőség javítható egyes betegeknél.

Néhány egyszerű változtatással, van rá mód, hogy megőrizzük agyunk egészségét és így csökkenthetjük az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát. Az alábbiakban felsoroltunk néhány hasznos tanácsot, melyek segíthetnek a megelőzésben.

Egészséges testsúly

A túlsúlyosság növeli az érelmeszesedés kockázatát is, ami viszont csökkentheti az agy vérellátását. Rendszeres fizikai mozgással és egészséges étrenddel az egészséges testsúly tartható és javítja az általános egészségi állapotot.

Ne dohányozzunk!

A demencia kockázatának csökkentése érdekében érdemes letenni a cigarettát. A statisztikák szerint több dohányos embernél diagnosztizáltak Alzheimert, mint nem dohányzónál.

Egyél eszesen!

Nagyon fontos a kiegyensúlyozott étkezés. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű termékeket. Fontos az Omega3 zsírsav is az agytevékenységhez, ezért fogyasszunk legalább egyszer a héten halat. A memória megőrzésében pedig sokat segítenek a B-vitaminok. Ezek mellett jó, ha csökkentjük a kalóriákat és kerüljük a gyorsételeket, cukrozott üdítőket és édességeket. A mértéktartás a kulcsszó az étkezésnél.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás segít a súly, a vérnyomás, a vércukorszint és a koleszterin szabályozásában. Ez az egyszerű lépés nagyon hasznos lehet. A mérsékelt és erőteljes aerob testmozgás (séta, úszás, kerékpározás, evezés) fokozott oxigénfogyasztással jár és az emlékezetet is javíthatja, valamint segíti az általános egészségi állapotot is.

Ellenőrizzük rendszeresen egészségünk

A testsúly figyelemmel kísérése mellett érdemes és célszerű rendszeresen szűrésre járni, hogy időben kezelhetők legyenek a koleszterin, a vérnyomás és a vércukor problémák. Elhízás esetén a nagyon fontos a rendszeres mozgás és az egészséges étkezés, a cukorbetegség, stroke és szívbetegség kialakulásának veszélye miatt.

Forrás:https://www.health.harvard.edu

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár