Ki a szabadba!

- Írta: dr. Schmidt Zsuzsa, reumatológus

Ki a szabadba!

Itt a tél, rövidülnek a nappalok. A szervezet számára szükséges szabad levegő és napfény biztosítása egyre nehezebb. Különösen nehéz a helyzet időskorban, amikor a mozgásában többé-kevésbé gátolt idős ember sokszor lakásához kötött. Pedig a napfényre nagy szüksége lenne. A napsugár hatására bőrünkben az elővitaminból D-vitamin képződik, amely a csontképzésben nélkülözhetetlen. D-vitamin szükséges a kalcium bélből való felszívódásához és a csontokba való beépüléséhez is, ennek eredményeként lesznek csontjaink megfelelő mésztartalmúak, kellő szilárdságúak. Csontjaink felépítése és lebontása állandó folyamat. Negyven éven felül az egyensúly megbomlik, változó korban a csontlebontó folyamatok kerülnek előtérbe, míg időskorban a csontképzés csökken. Mindkét esetben csontritkulás, oszteoporózis kialakulása fenyeget.

Csontritkulás esetén a csontszövet mennyisége a csont rost-, és mésztartalma arányának megtartásával csökken. A csontszövet nagyarányú csökkenése esetén a csontok a mechanikai behatásokkal szemben kevésbé ellenállóak lesznek, jelentéktelen esések, ütődések hatására törnek. Változó korban jellegzetes a háti csigolyák roppanásos törése, következményes háti görbülettel, testmagasság csökkenéssel. Időskorban leginkább a csípőtáji (combnyak) törések fenyegetnek, de törhet a csukló, az alkar, s a bordák is. Ha a csontszövetnek csak a mésztartalma csökken, csontlágyulásról, oszteomaláciáról beszélünk. A csontok mészhiányosak, puhák, hajlékonyakká válnak. Ez utóbbi következik be pl. D-vitamin hiány esetén. Időskorban a csontritkulás és a csontlágyulás legtöbbször együtt jelentkezik.

Kezdetben a mikrotörések a csonthártya, a szalagok, az izmok rongálódása révén okoznak panaszt, bizonytalan tompa fájdalom, fáradékonyság lép fel. Későbbiekben a makroszkópos törések folytán alaki eltérések jönnek létre heves fájdalom kíséretében, az új helyzet pedig jelentősen befolyásolja a további életminőséget, a mozgáskészséget, az önellátást.

Mit te­he­tünk te­hát csont­ja­ink ép­sé­gének meg­őr­zé­se ér­de­ké­ben idős­kor­ban?

Csontanyagcserénket a hormonális szabályozáson kívül számos tényező befolyásolja. Jó minőségű csont képződéséhez megfelelő kalcium és D-vitamin bevitelre, megfelelő napfény-expozícióra van szükség. A csontépítés feltétlen természetes ingere a testmozgás, a fizikai terhelés. A mozgásszegény életmód, túlzott alkoholfogyasztás és az erős dohányzás, a koffein, valamint egyes gyógyszerek káros hatásúak. Bizonyos betegségek (pajzsmirigy betegségek, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás), de az időskorban normálisan is beszűkülő máj-, és veseműködés, bél-felszívódási zavarok is hajlamosítanak a csontritkulás kialakulására.

Éljünk tehát aktívan, lehetőségeinkhez mérten mozogjunk eleget, menjünk ki a szabadba, a napfényre! Gyalogoljunk naponta legalább fél órát, ha tehetjük, kocogjunk, fussunk, lépcsőzzünk. Vigyázzunk télen, ha csúszós-jeges időjárás köszönt ránk, kerüljük a balesetveszélyes helyzeteket. Csökkenti az elesés veszélyét, biztonságosabbá teszi a járást a támbot használata. Szükség esetén viseljünk gerincfűzőt, ma már párnázott csípővédő is kapható. Napi 15-20 perc torna (légzőtorna, hát- és hasizomerősítő gyakorlatok) ajánlott. A téli melengető napsütés az idős szív- és érbeteg, magas vérnyomásos ember számára sem veszélyes. Táplálkozzunk helyesen! Fordítsunk nagy gondot a megfelelő kalcium bevitelre, fogyaszszunk sok tejet, tejterméket (joghurt, kefir, túró, sajt), banánt, sóskát, spenótot.

Csontállományunk mérése csontsűrűségméréssel lehetséges. Csontritkulás gyanúja esetén kérjünk szakorvosi segítséget. Az erre a célra kiépített magyarországi Oszteoporózis Hálózat központjai révén ma már minden csontritkulásban szenvedő beteg a neki megfelelő gyógyszeres kezelésben részesül. 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

Bejelentkezés



Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész




Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?






Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár