Legszívesebben jól beolvasna az ön előtt araszoló autósnak dühében?

- Írta: DA

Legszívesebben jól beolvasna az ön előtt araszoló autósnak dühében?

Legszívesebben jól beolvasna az ön előtt araszoló autósnak dühében? Férjével magából kivetkőzve kiabálni kezd, amiért nem hajtotta le maga után a vécéülőkét? Már a harmadik poharat töri ízzé-porrá a konyhakövön, mert minden kifordul a kezéből? Sírásrohamot kap a Dallas sokadik ismétlése közben a romantikus jelenetnél? Hát igen, közelednek a nehéz napok. De nem kell, hogy feltétlenül annyira nehezek legyenek…

A premenstruációs szindróma kifejezés azokat a tüneteket jelöli, amelyek rendszerint a havivérzés előtti öt-tíz napban jelentkeznek. Ezek a tünetek egyénenként jelentősen eltérőek lehetnek, és számos tényező befolyásolja őket a szedett fogamzásgátlótól kezdve egészen az aktuális lelki és fizikai állapotig. Egyes hölgyeknél mindössze enyhe kellemetlenségekkel jelzi érkezését az aktuális menstruáció, másoknál pedig egészen szélsőséges, szinte már-már Jekyll és Hyde-szintű hangulatváltozások és komoly fizikai rosszullét, betegségérzet is felléphet. A szakirodalom több mint százötven különböző szimptómát tart számon lehetséges premenstruációs tünetként: ilyenek a hangulatingadozások, az ingerlékenység, a feszültség, a mellbimbó érzékenysége és nedvedzése, a pattanások megjelenése, a súlygyarapodás (!), a sírásrohamok, a koncentrálóképesség teljes hiánya, a leküzdhetetlennek tűnő csokoládé- és édességvágy, a fejfájásrohamok, a fáradtság, a depresszió, a székrekedés, az olthatatlan szexuális vágy vagy netán ennek ellentéte, amikor már a szex gondolata is fizikai rosszullétet vált ki. Ebből is látható, hogy a vonatkozó gordiuszi csomó megoldása – jelesül: miként enyhíthetők a kellemetlenségek – korántsem egyszerű. A nők ilyenkor rendszerint tudják, hogy nem úgy viselkednek, sőt, nem is úgy gondolkodnak, ahogy szoktak, de egyszerűen képtelenek uralni az érzelmeiket. Egyesek számára az egész világ feketének, az élet pedig kilátástalannak tűnik ezekben a napokban – és mondani sem kell, mindez közvetlen környezetük létét sem könnyíti meg a kérdéses időszakban.
 
A tünetek csoportosítására és osztályozására számos rendszerezés alakult ki azok súlyosságától függően. A hangulati változások a nők 80 százalékára, az édességek iránti „kívánósság” 60 százalékra, a vizesedés mintegy 40 százalékra jellemző. Szerencse, hogy a legsúlyosabb forma, a depressziós velejárók mindössze 5 százalékot érint, ez azonban néha egészen az öngyilkos gondolatokig fokozódhat, vagyis nem szabad félvállról venni. Bonyolítja a helyzetet, hogy a menstruáció egy nőnél sem mindig ugyanolyan, a tünetek váltakozhatnak életkortól, élethelyzettől függően is.
 
A megoldás a tünetektől is függ: a B6 vitamin szedése mindenképpen enyhíti a feszültséget, a szorongást, a hangulati ingadozásokat, és ugyanígy a rendszeres sportolás, mozgás is könnyítheti a nehéz napokat. A testmozgás a vizesedéssel járó kellemetlen ízületi duzzanatokat is elmulaszthatja. Az E vitamin és a magnézium szintén áldásos hatást fejtenek ki ezekben a napokban. Lehetőleg kerüljük a koffeintartalmú italok fogyasztását, ne igyunk alkoholt és ne dohányozzunk. Sokaknál azonban mindez nem okoz enyhülést – ilyenkor érdemes felkeresni nőgyógyászunkat, ugyanis lehet, hogy erősebb megoldásra, azaz gyógyszerekre van szükség a tünetek csökkentéséhez. Ezek a készítmények általában enyhe nyugtatók, de a többségnél a megfelelő fogamzásgátló tabletta kiválasztása is jó hatással van a ciklusra: nemcsak beszabályozza azt, hanem enyhíti is a kellemetlenségeket. Más védekezési módok, így például a spirál viszont általában intenzívebbé teszi a menstruációt.
 
Szintén nem elhanyagolható a környezet szerepe ezekben a napokban: ha a gyerekeknek nem is tudjuk még elmagyarázni, mitől olyan feszült az anyukájuk, a házastárstól nyugodtan elvárható, hogy legyen türelmesebb ilyenkor, és ne várja el a mindenben a szokásos kiszolgálást.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár