Változásokat indítanak el az agyban a menstruációs görcsök

- Írta: DÁ

Címkék: menstruáció
Változásokat indítanak el az agyban a menstruációs görcsök

A menstruációs görcsöket gyakran egyszerű kellemetlenségnek titulálják, de egy aktuális kutatás eredményei szerint ezek a fájdalmak jóval túlmutatnak azon, hogy csupán egyetlen legyintéssel túllépjünk rajtuk. Tudósok bebizonyították: a havonta jelentkező szenvedés tényleges fizikai változásokat idézhet elő a női agyban.
 

Tajvani kutatók egy speciális idegi képalkotó eljárással, az úgynevezett voxel-alapú morfometriával elemezték fiatal nők agyát. A kísérletben fele-fele arányban vettek részt olyan hölgyek, akik évek óta különösen erős menstruációs görcsökkel küzdenek minden hónapban, és olyan szerencsésebb társaik, akiknél nem okoz különösebb fájdalmakat a menzesz.

A kutatók meglepő eredményeket tapasztaltak: azoknál, akik sokat szenvedtek a havibajtól, a normálistól eltérő elváltozásokat észleltek a szürkeállományában. Az eltérések különösen erősek voltak az agy azon részein, amelyek eddigi tudományos ismereteink szerint a fájdalomérzet észleléséért és továbbításáért felelősek. A változások ugyanígy érintették az agy érzelmeket szabályozó területeit és a belső elválasztású mirigyeket működtető régiókat is.

A görcsök előidézte változások pontos hatásmechanizmusa egyelőre nem ismert, de az észlelt agyi torzulások arra utalnak, hogy a menstruációs fájdalom ebből a szempontból ugyanúgy viselkedik, mint más, extrém erősségű, periodikusan jelentkező kínok: még érzékenyebbé teszi az agyat a fájdalomérzetre, vagyis hatására idővel még elviselhetetlenebbé válnak a gyötrelmek. Ez a mechanizmus kulcsszerepet játszik abban is, hogy az ember idővel krónikus, folyamatos és általános testi szenvedésként éli meg konkrét és behatárolható fájdalmát.

A menstruációs görcsök a méh összehúzódása miatt alakulnak ki, és az alhasi tájékon, a hát részein és a lábakban egyaránt jelentkezhetnek. Minden bizonnyal ez a világon előforduló leggyakoribb nőgyógyászati jellegű probléma. A friss tanulmány szerzői szerint ennek ellenére a hasonló gondokat gyakran sem az érintettek, sem a környezetükben élők nem veszik elég komolyan, pedig ahogy azt a kutatás eredményei is mutatják, a görcsöknek igenis komoly kihatásuk lehet a nők életére.

A vizsgálat elsődleges jelentősége mindenképpen ez: innentől fogva senki sem mondhatja azt, hogy a menstruációs fájdalmakkal nem kell foglalkozni.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár