Mi a lázgörcs?

2010.09.29.

Mi a lázgörcs?

Kisgyerekeknél a görcsrohamot általában az okozza, hogy valamilyen betegség kez­detén hirtelen megemelkedik a test­hőmér­sékletük. A hirtelen jött láz megzavarja a még viszonylag éretlen agy működését. Az agy „értelmetlen üzeneteket” küld az ide­ge­ken keresztül az izmoknak, mire azok össze­húzódnak, megfeszülnek. A láz­görcs­re való hajlam egyes családokban örök­lőd­het. Az első epizód általában 2-3 éves korban jelentkezik. Ha már volt rohama a gyereknek, bármikor megismétlődhet, ahányszor csak magas láza van. Iskolás korára azonban általában kinövi ezt a hajlamát.

 

Mi­ről is­mer­jük fel a görcs­ro­ha­mot?


Nehéz előre megjósolni a bajt. Lehet, hogy a gyerek éppen békésen játszik, és akkor lép fel a roham. Az esetek jó részében azonban lehet tudni róla, hogy éppen nincs jól, ezért ágyban van, ott tör rá a roham. Ha alvás közben megy fel a gyerek láza, álmában érheti a görcsroham.
A „tipikus” lázgörcsben a gyerek teste hirtelen megmerevedik, aztán testének, karjának, lábának izmai összehúzódnak, ellazulnak, majd újra összehúzódnak. Ettől rángatózik és remeg. A görcs kiterjedhet az egész testére, de korlátozódhat a végtagjaira is. Ha az arcára is kiterjed, grimaszolni fog, és csikorgatja a fogát. Az egész roham tíz-húsz másodperctől néhány percig tarthat. Akár rövid, akár hosszú a roham, a szülő számára egy örökkévalóság. A görcsrohamok nem veszélyesek. Akármilyen szörnyű is a látvány, a gyerek nem hal bele.

Ten­ni­va­lók

  • Ne hagyjuk egyedül a gyereket: leeshet, vagy legurulhat az ágyról, hányhat és belefulladhat a hányadékba. Megrémülhet, amikor magához tér a „rohamból”.
  • Ha nem a padlón fekszik, tegyük le, az oldalára fektetve, hogy a hányadék kifolyjon a szájából. A végtagjait azonban ne fogjuk le: kificamíthatjuk őket.
  • Ne próbáljuk szétfeszíteni a száját, gondolván, hogy átharaphatja a nyelvét. Könnyen kitörhetnénk ezzel a fogát, vagy megsérthetnénk az állkapcsát.
  • Ne feledjük, hogy míg a roham tart, a gyerek nincs eszméleténél. Utána valószínűleg azonnal mély álomba zuhan. Ha azonban felébred, szüksége lesz a szülők megnyugtató szavaira. A rohamra nem fog emlékezni.
  • Ha már békésen fekszik a gyerek, hívjunk hozzá orvost.
  • Míg az orvos megérkezik, kezdjük el hűteni a gyereket. Ne bajlódjunk a lázméréssel, nyugodtan feltételezhetjük, hogy a láza amúgy is jó magas volt, tehát el kell kezdeni „lehúzni”. Vegyük le a gyerekről a meleg ruhákat, takarókat; esetleg nyissunk ablakot, és legyezzük. Ne adjunk neki lázcsillapító tablettát, kúpot viszont igen. Lemoshatjuk a testét vizes szivaccsal.
  • Egy rohamtól a gyereknek még nem lesz semmi baja, ha azonban havonta kap egy rohamot, az nem tesz neki jót. Az orvos javaslatot fog tenni arra, hogyan csillapíthatjuk a gyerek lázát, ha beteg, és lehet, hogy ad valamilyen nyugtatót is, amit a betegség első jelére be kell adni neki. Miután felépült, valószínűleg ki kell vizsgálni a gyereket.
Hozzászólások

ádám annamária | 2013-05-17 14:29

a leg szörnyűbb dolog a szülőnek ha a gyermekét így kell látnia az én kislányom 2 éves és már 2 szer volt lázgörcse azóta nyugtalan soha nem fogom elfelejteni azt hittem utóljára látom szörnyű volt.......

Kata | 2013-12-04 20:15

Tényleg borzasztó látvány!Kisfiam négy és fél éves,harmadik lázgörcsön vagyunk túl:-(Soha senkinek nem kívánom ezt az érzést!
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár