Mikor jobb a memóriád? Télen vagy nyáron?

Mikor jobb a memóriád? Télen vagy nyáron?

Egy kisebb, mostanában megjelent tanulmány szerint az agy jobban működhet az év bizonyos részei során. A kutatás nem jutott egyértelmű eredményre és a különbségek csak agyvizsgálat során láthatóak, de a tanulmány társszerzője, Gilles Vandewalle, a Liege-i egyetem munkatársa szerint a 28 fiatal felnőttet érintő vizsgálat szerint ”számít az évszak”.

Egyes emberek esetében pedig többet számíthat, mint általában. Konkrétan Vandewalle elmondása szerint a szezonálisan előforduló depresszióban szenvedők agya különösen érzékeny az évszakok változására.
Régóta ismeretes, hogy az évszakok más szempontok szerint is fontosak lehetnek. ”Az évszakok szabályozzák az állatok szaporodási, illetve hibernációs időszakait” – mondta Vandewalle. Az emberek esetében pedig ”a közérzetet köztudottan befolyásolják az évszakok.”

Az Egyesült Államokban 5 százalékra becsülik a szezonális depresszióban szenvedők arányát, ami depressziószerű tüneteket jelent általában ősszel és télen. Gyakran kezelik fényterápiával, ami annak a jele, hogy az évszakok során jelentkező napfénykülönbségekre vezethető vissza a kialakulása.
Ezen felül Vandewalle rámutatott, hogy az évszakok változása hatással van a hormonokra, az immunrendszerre, valamint a neurotranszmitterekre (agyban található kémiai anyagok). Bizonyos kutatások arra utalnak, hogy az évszakok hatással vannak a mentális képességeinkre, de még nem tudunk semmi biztosat - vallotta be a kutató.

A nemrégiben publikált kutatás során Vandewalle és kollégái 2010 májusa és 2011 októbere között 14 férfit és 14 nőt vizsgáltak, átlagosan 21 éves életkorúakat. A résztvevők négy és fél napot töltöttek olyan laboratóriumokban, ahol nem lehetett tudomásuk, milyen az idő odakint és teljesen el voltak vágva a külvilágtól.
Ezután a kutatók megvizsgálták az agyműködésüket, tesztelték, mennyire voltak képesek feladatokra koncentrálni, illetve mennyire volt jó a rövidtávú memóriájuk.
A vizsgálatok kimutatták, hogy a résztvevők figyelme a nyári évközép idején volt a leginkább összeszedett, a legszétszórtabbak pedig a téli évközép idején, decemberben voltak. A rövidtávú memóriájuk az ősz folyamán volt a legjobb, tavasszal a legrosszabb.

Vandewalle elmondása szerint a megfigyelt különbségek nem tűnnek fel a mindennapok során, de léteznek: ”Minden valószínűség szerint az évszakok változása az ok,” állítja Vandewalle.

A kutatók nem tudják, hogyan befolyásolják az évszakok az agyműködést. De a páratartalom, a hőmérséklet, a napok hossza, sőt, még az emberi kapcsolatok is hatással lehetnek rá Vandewalle szerint. Továbbá az is lehetséges, hogy egyszerűen az ember természeténél fogva alacsonyabb téli agyműködésre van programozva. De a modern társadalom mindenkor fokozott aktivitásra késztet minket” – mutatott rá.
Vanderwalle szerint nem egyértelmű, hogy az évszakváltozások – vagy a változás hiánya – hogyan hat az Európán kívüli emberekre, mivel a kutatás Európában készült.

Gonda Xénia, aki a Semmelweis Egyetemen foglalkozik agykutatással, bár nem vett részt a mostani kutatásban, de fontosnak tartja a következtetéseit, mert segít az agy megismerésében és abban, hogy megértsük, hogyan hat a környezetük az emberekre. Gonda elmondta, hogy a kutatás különösen hasznos lehet a szezonálisan előforduló depresszió kezelésében. ”Egyelőre főleg csupán a hangulatváltozás szimptómáit vesszük figyelembe, más kognitív tüneteket  – mint a feledékenység és a figyelemhiány – figyelmen kívül hagyva,” – mondta el. 
Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár