Mozgáskorlátozottságot is eredményezhet a kezeletlen pikkelysömör

- Írta: Veress Pálma

Mozgáskorlátozottságot is eredményezhet a kezeletlen pikkelysömör

A pikkelysömör többé-kevésbé tünetmentesíthető, de az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan genetikai eredetű betegség. Mivel pontos háttere ismeretlen, ezért gyógyítása is csupán tüneti kezelés lehet – ha azonban elhanyagolják, akár mozgásszervi elváltozásokat is eredményezhet.

A psoriasis esetében igen ijesztő lehet, hogy általában már a kezdeti tünetek is megegyeznek a kialakult és kifejlődött betegség tüneteivel, legfeljebb nem annyira kiterjedtek és nagy méretűek. Az első bőrelváltozások elsősorban a könyéken és a térden jelennek meg: a felső hámréteg jellemzően száraz, hámló, vörös és viszkető lesz. Sokaknál a fejbőrön is tünetek jelentkeznek korpás, seborrheás elváltozások képében, de az átlagosnál nehezebben kezelhető formában: a lerakódások vastagabbak, nehezebben elmulaszthatók. Másoknál a köröm is elváltozik, felpúposodik, elszíneződik. A közhiedelemmel ellentétben a bőrelváltozások nem viszketnek azonnal, csak ha felülfertőződnek: ez rendszerint azután történik, hogy a beteg elkezdi piszkálni, vakarni ezeket, ennek következtében a bőr felülfertőződik, a viszketés pedig fokozódik. Kifejlett stádiumában a pikkelysömör gyakran ízületi problémákkal is együtt jár, ami extrém esetben akár mozgáskorlátozottsághoz is vezethet.
 
A pikkelysömör okai ismeretlenek: jellemző, hogy a szakemberek még azt illetően is vitatkoznak, vajon autoimmun kórképről van-e szó avagy sem. Annyi bizonyos, hogy a genetikai hajlandóság szerepet játszik kialakulásában, azonban valamiféle gyulladásra van szükség a szervezeten belül ahhoz, hogy megjelenjenek az összekeverhetetlen bőrreakciók. Fogászati, urológiai vagy idegrendszeri gócról egyaránt szó lehet ilyenkor: a góc kiiktatásával gyakran maga a pikkelysömör is tünetmentessé válik. Mivel a betegség oka nem ismert, egyedül tüneti kezelése lehetséges, ám ennek kapcsán nem lehet sémákat felállítani: csak egyedileg lehet vizsgálni, kinek mi a megfelelő gyógymód. A napozás általában jó hatással van a beteg bőrre, de ez sem általános.
 
Az életmóddal ugyanakkor bizonyítottan befolyásolható a kór: a stressz, a túlterheltség, az alkoholizmus és a dohányzás csak erősítik a tüneteket. Kellemetlen, hogy mivel látványos és esztétikailag zavaró betegségről beszélhetünk, a betegek eleve frusztráltak, hogy nem tudnak társaságba menni, amitől csak egyre feszültebbek lesznek, ami viszont csak tovább rontja az állapotukat. Ugyanígy nem ajánlott a fűszeres, olajos ételek fogyasztása és a kávézás sem – ezek egyébként is jellemzően a bőr ellenségei, ám téves illúzió abba ringatni magunkat, hogy ha elhagyjuk a fentieket, megszűnnek a tünetek. A szteroidos krémek helyi szinten általában hatni szoktak, de ezek használata csakis orvosi rendelvényre, körültekintő módon és korlátozott ideig történhet. Néha a fény- és fürdőterápia is eredményt hoz, de nem mindenkinél. A felülfertőzött pikkelysömör esetében antibiotikumos kezeléssel kell kiegészíteni a kezelést.
 
Mivel mindenkinél más kezelés vezet eredményre, orvosi felügyelet mellett a betegek rendszerint többféle gyógymóddal is meg szoktak próbálkozni.

Hozzászólások

pikkelysömör | 2017-05-11 15:47

Krém pikkelysömör ellen - http://leadbit.biz/FE1V
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár