Műtét az anyaméhben

2011.02.11.

Műtét az anyaméhben

Közel egy évtizedes tudományos vizsgálódásaik összegzéseként a napokban ismertették orvoskutatók a nyitott gerinc kezelésében forradalmi áttörést jelentő eredményeiket a New England Journal hasábjain. A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a nyitott gerinc, azaz a Spina bifida nevű betegségben szenvedő csecsemők műtéti kezelése hatékonyabban kivitelezhető a méhen belül, még a magzati élet során.

Az idegrendszert magába foglaló velőcső záródása a fogamzást követő negyedik hét vége táján következik be. Amennyiben a folyamat zavart szenved, velőcsőzáródási rendellenesség alakul ki, mely leggyakoribb formája az úgynevezett nyitott gerinc. A régebben jóval gyakrabban előforduló spina bifida mára igen ritka fejlődési rendellenessége vált, részben a fejlett diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően, illetve annak az igen jelentős felismerésnek az okán, hogy a terhesség alatti fokozott folsavbevitel nagymértékben (72 %-kal ) csökkenti az egyébként súlyos magzati betegség kialakulásának kockázatát.

Sajnos, azokban az esetekben, amikor a betegség mégis kialakul, igen rossz prognózissal kell számolni. A műtéti beavatkozások ellenére is csupán a kisgyermekek harmada éli meg ötödik születésnapját, és a legjobb kezelés ellenére is számolni kell náluk többek közt súlyos mozgáskorlátozottsággal és agyvízkórral egyaránt.

Az új műtéti eljárás a magzati élet 26. hetéig végezhető el, mely során a méhfalon a császármetszéshez hasonló vágást ejtve a méh üregében hajtják végre az orvosok a magzaton az operációt, miközben az anya és magzata is altatás alatt vannak.

Az amerikai orvos-csoport közel kétszáz esetben végezte el a méhen belüli műtétet, vagyis megfelelően nagy elemszámmal dolgoztak ahhoz, hogy bizonyos következtetéseket vonhassanak le az új operációs eljárásról annak ellenére, hogy azt egyelőre még nem terápiaként, csupán kezdetleges gyógymódként értékelik.

Az elvégzett operációk eredményének tükrében mindenesetre úgy tűnik, hogy az újfajta méhen belüli műtéti metódussal akár a felére csökkenthető a betegség egyik szövődményének, a vízfejűségnek a kialakulása, illetve eredményesen csökkenthető a spina bifidás gyerekekre jellemző nagyfokú mozgáskorlátozottság mértéke is.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár