Nap és bőr

A napozás árnyoldalai – 1. rész

- Írta: Veress Pálma

Nap és bőr

Az emberek szeretik a napot. Némelyek istenként is tisztelték. A napfény nélkülözhetetlen sok élőlény számára. A napsütésnek azonban veszélyes oldala is van. Károsíthatja a bőrünket és a szemünket is. A jó hír az, hogy tehetünk néhány egyszerű lépést a szervezetünk védelmében, miközben élvezzük a napsugarak jótékony hatásait.

A testünk úgy van megalkotva, hogy jól kihasználhassa a napot. A napfény segít az alvási mintáink fenntartásában, hogy nappal ébren legyünk és éjszaka jól aludjunk. Ha túl kevés nap ér bennünket, különösen a téli hónapokban, néhányunkat elérheti a depresszió egy formája, a szezonális affektív zavar (seasonal affective disorder).

A napsütés segít a szervezetünknek a D-vitamin előállításában is, ami fontos a normális csontműködéshez és az egészséghez. Azonban a napsugarak károsak is lehetnek.
A napfény a Földre látható és láthatatlan sugarak vagy hullámok keverékeként jut el. A hosszú hullámok, mint pl. a rádióhullámok, az emberre ártalmatlanok. Azonban a rövidebb hullámok, mint az ultraibolya (UV) sugárzás, problémákat okozhatnak. Az UV sugarak közül a leghosszabbak, amelyek a Föld felszínét elérik, az UVA sugarak. A rövidebbeket UVB-nek hívják.
Az UVB sugaraknak való kitettség leégést okozhat. Az UVA sugarak mélyebbre hatolnak a bőrben, mint az UVB sugarak, viszont mindkettő befolyásolhatja a bőrünk egészségét. Amikor az UV sugarak belépnek a bőr sejtjeibe, olyan finom folyamatokat zavarhatnak meg, amelyek a bőr növekedését és külső megjelenését befolyásolhatják. 

A napsugárzásnak kitett bőr idővel veszít a rugalmasságából, megvastagodhat, ráncosodhat vagy olyan vékonnyá is válhat, mint a selyempapír. „Minél több napsugárzás ér bennünket, annál hamarabb öregszik a bőrünk” – mondja Dr. Barnett Kramer, rákmegelőzési szakértő az NIH-nél (National Institutes of Health – USA-beli egészségügyi kutatóintézet).
Szerencsére a bőrünk képes megelőzni vagy kijavítani az efféle károkat. A bőr legfelső rétege állandóan lehullatja az elhalt hámsejteket és újakkal pótolja őket. Biztosan észrevetted már a bőr effajta regenerálódását, ha égtél már le valaha. Hámlik a bőrünk, de általában egy-két héten belül helyrejön az állapota.
„Amikor ibolyántúli sugárzásnak vagyunk kitéve, a sejtjeinkben beindul a regenerálódási folyamat, ami folyamatosan megy végbe minden egyes sugárzásnak kitett sejtben.” – mondja Dr. Stephen I. Katz, a NIH egyik vezető bőrgyógyásza. 
A hosszú távú károsodások viszont megmaradnak.
Ahogy idősödünk, a bőr egyre nehezebben tudja magát regenerálni. Idővel az UV károsodást okozhat a bőrünkben és az alatta fekvő kötőszövetben. Ennek eredményeképp a bőr ráncosabb és barázdáltabb lesz.

A napnak való túlzott kitettség fokozhatja a bőrrák, az USA-ban a leggyakoribb rákfajta kockázatát. Amikor az UV fény a sejtbe ér, megtámadhatja annak az örökítő anyagát, a DNS-t.
A DNS károsodás olyan változásokat idézhet elő a sejtekben, amitől azok gyors növekedésnek és osztódásnak indulhatnak. Ez a növekedés plusz sejtcsomók kialakulásához vezethet, amit tumornak hívunk. Ezek lehetnek rákosak (rosszindulatúak) vagy ártalmatlanok (jóindulatúak).
A bőrrák először apró pontként jelenhet meg a bőrön. Némelyikük mélyen benyúlhat a környező szövetekbe. A bőrről átterjedhetnek a test más szerveire is.
Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár