Nincs gyógymód, csak tünetmentes szakaszok

2016.05.18. - Írta: Matzkó Angelika

Nincs gyógymód, csak tünetmentes szakaszok

A Crohn-betegség gyulladásos betegség, amely főleg a vékony- és a vastagbelet érinti, leggyakrabban ezek találkozásánál alakul ki, de néha a teljes tápcsatornát megtámadja. Jelentős mértékben ma is ismeretlen hátterű, krónikus, azaz gyógyíthatatlan kór. Tünetmentesség periodikusan ugyan elérhető, ennél sokkal többre azonban a tudomány mai állása szerint sajnos nem számíthatunk.

A Crohn-betegség roppant kellemetlen, fájdalmas elváltozásokat okoz: első, gyulladásos szakaszában a bélnyálkahártya begyullad, majd ez a gyulladás átterjed a hasüregben található szervekre és a hashártyára is. Ezután különböző sipolyok, járatok alakulnak ki az érintett területeken, elsősorban a végbélhez közeli bőrterületeken, majd ezek a váladékozó, vérző, néha ürüléket is tartalmazó elváltozások bezárulnak, és tályogok alakulnak ki. Ez nemcsak roppant fájdalmas, de további fertőzésveszélyeket is rejt magában, így sebész tud csak segíteni a betegeken. Emellett a hasüregi szerveket érintő járatok kialakulásával is számolni kell, amelyek folyamatos gyulladásban vannak, és akár össze is nőhetnek egyes szervekkel.

A Crohn-betegséget nem könnyű pontosan diagnosztizálni, gyakran csak a járatok kialakulása után válik bizonyossá, hogy erről az elváltozásról van szó. A beteg mindenesetre éles fájdalomra panaszkodik elsősorban a jobb hasi tájékon, általában néhány órával az étkezések után. Általános gyengeség, láz, rosszullét, émelygés, puffadás, hasmenés is gyakran jelentkezik, a vékonybélben beállt felszívódási zavarok miatt pedig folyamatos fogyás tapasztalható. A fent említett elváltozások következtében a Crohn-betegségben szenvedők életük során számos műtéten esnek át, ezek száma nemritkán a húszat is meghaladja. A betegség emellett más szerveket is megbetegíthet: gyakori az ízületek, így főleg a térd és a boka, illetve a bőr további elváltozása. A daganatos betegségek kockázata szintén magasabb, mint egészséges emberek esetében. A tartósan megbetegedettek esetében néhány évente vastagbéltükrözést szokás végezni, hogy kiszűrjék az esetleges elváltozásokat.

A Crohn-betegség elsősorban fiatal korban jön elő: a legtöbb beteg esetében tizenévesen, illetve huszonévesen diagnosztizálják a problémát. A betegség gyógyíthatatlan, az érintetteknek meg kell tanulniuk együtt élni vele: ez azt jelenti, hogy az említett tünetmentes időszakokat súlyos hónapok követik kezelésekkel, műtétekkel, bár a lefolyásban egyénenként komoly különbségek jelentkezhetnek. A tünetmentes időszakok hossza is változó, akár évek is eltelhetnek két aktív szakasz között, amikor a betegség „belobban”. Az aktív szakaszok intenzitása is változó, és ugyanígy abban a tekintetben is sok múlik az egyéni adottságokon, hogy kinél mely gyógyszer vagy gyógyszerek hozzák meg a legmegfelelőbb eredményt. Teljes vagy állandó tünetmentesség sajnos egyelőre nem érhető el.

Az orvosok körében ma sincs teljes egyetértés a Crohn-betegség hátteréről: annyi bizonyos, hogy a szülők betegsége mintegy háromszorosra növeli annak kockázatát, hogy a gyerekeknél is előjöjjön a kór. A legelfogadottabb elméletek szerint autoimmun betegségről van szó, és ugyanígy a legtöbb szakember egyetért abban, hogy nem külső tényezők váltják ki a problémákat. A stressz és bizonyos étkezési szokások azonban bizonyosan még tovább rontják a betegek állapotát. A tejet, tejtermékeket például mindenképpen kerülni ajánlott, de ugyanígy a rostban gazdag táplálékokat sem javasolják. A fehérjedús táplálkozás azonban kiemelten fontos, hiszen a felszívódási zavarok miatt fokozottan oda kell figyelni a megfelelő energiát biztosító étkezésekre. Alkoholt fogyasztani – legalábbis mértéktelenül – szintén nem ajánlott, és a dohányzás is bizonyíthatóan rontja a beteg általános állapotát.

A Crohn-betegség ugyanakkor szerencsére ritka: noha a betegek száma az utóbbi időben növekszik (amiben alighanem a korszerűbb diagnosztikai eljárások játsszák a főszerepet), átlagosan az emberek mintegy 0,5 százaléka szenved ettől a kórtól.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár