Öt tény a bárányhimlőről

Öt tény a bárányhimlőről

Gyermekkorban megszokott, és bár kellemetlen, nem szokás félni tőle – felnőttkorban annál inkább javasolt az óvatosság.
Mit kell tudni a bárányhimlőről?

1. Száz emberből kilencvenkilenc átesik rajta
A bárányhimlő az egyik legismertebb betegség, amelyet az emberek többsége gyermekként – leginkább óvodás-, illetve kisiskolás korban – elkap és átvészel. Éppen ezért különösebben nem is rettegünk tőle. Mivel a betegség rendkívül fertőző, gyermekünk szinte bizonyosan elkapja majd, ha valaki a közvetlen környezetében megfertőződik.

2. Minél előbb, annál jobb
A bárányhimlő a közhiedelemmel ellentétben gyermekkorban sem veszélytelen: egyrészt roppant kellemetlen, másrészt lehetnek bizonyos szövődményei (tüdő-, máj- és ízületi gyulladás), amelyek messze túlmutatnak a kínzó viszketésen és a kórral járó általános rossz közérzeten. Mindez azonban bizonyosan nem hasonlítható össze a felnőttkori változattal, amely súlyos szövődményeket (mozgáskoordinációs zavarokat, agyi kórképeket, így maradandó károsodásokkal járó agyvelőgyulladást, egyéb szervi gyulladásokat stb.) és intenzív fájdalmakat okozhat. Várandós nők esetében a magzatra nézve akár végzetes következményekkel is járhat a betegség és a daganatos betegek állapota is jelentősen rosszabbodhat tőle.

3. Tilos krémezni!
Nehezen követhető vissza, miért terjedt el az a tévhit, hogy a bárányhimlős kiütéseket nem érheti víz és az elváltozásokat krémezni kell, miközben ez kifejezetten káros eljárás. A napi többszöri tisztálkodás, mosakodás kifejezetten fontos, a hólyagokat pedig legfeljebb hintőporral tanácsos kezelni a viszketés enyhítése céljából. Ugyanígy – a felülfertőződés veszélye miatt – szigorúan tilos vakarni, dörgölni, dörzsölni, nyomkodni is a kiütéseket.

4. Övsömörként éledhet újjá
A bárányhimlő és az övsömör kórokozója azonos, így ha valaki gyermekkorban bárányhimlős lett, és a szervezet fokozatosan „elfelejti” a kórokozókat, a gerincoszlop mentén elhelyezkedő idegdúcokban megmaradt vírusok aktivizálódhatnak. A betegség nagyjából az egykori bárányhimlősök ötödénél jelentkezik, két-három hetes lefolyású, kellemetlen és csúnya kiütésekkel jár, viszont messze nem olyan fertőző, mint a bárányhimlő.

5. Felnőtteknél mindenképp érdemes oltatni

A bárányhimlő elleni védőoltás az előző évtizedben terjedt el és Magyarországon nem kötelező. Amennyiben annak idején nem lettünk bárányhimlősek, és gyermekünk belép a veszélyeztetett korba, illetve környezetbe, mindenképpen érdemes beadatni az oltást a fent említett problémák megelőzése érdekében. Az oltást egy- és kétéves kor között érdemes beadni. A beoltottak mintegy tizedénél még a védelem ellenére is jelentkezhet a bárányhimlő, ám lefolyása ebben az esetben jóval enyhébb lesz.

Hozzászólások

tombenko | 2016-11-10 13:34

A 2. ponthoz hozzátenném, hogy kisgyereknél szövődmény lehet a vérmérgezés is. A kisebbik fiunk emiatt egy hétig volt intenzív osztályon. Aki ezek után komolytalannak állítja be a bárányhimlőt, az hülye.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár