Öt tény a kullancsokról

Öt tény a kullancsokról

Itt a nyár, itt a kullancsszezon.
Pár apróság, amit fontos mindig feleleveníteni.

Nem rovarok
Noha a legtöbben ezt hiszik róluk, a kullancsok rendszertani szempontból nem a rovarok, hanem az atkafélék közé tartoznak. Maga a faj ráadásul korántsem egységes: a változatok száma közelíti a nyolcszázat, amelyből Magyarországon is legalább húszfélével lehet találkozni.

Imádják az erős szagokat
A kullancsok akár száz méterről is érzik a préda illatát, a különféle dezodorok, parfümök, tisztálkodószerek illatát pedig különösen szeretik, és vonzza őket.

Nem szabad őket krémmel bekenni!
Nagyanyáink szilárdan hitték, hogy ha kullancs ment belénk, krémmel be kell kenni az állatot és a környező területet is, mert így gyorsan elpusztul a vérszívó, és könnyen ki lehet szedni. Ennél nagyobb ostobaságot azonban nehéz lenne elkövetnünk, mert a kullancs ebben az esetben még több kórokozót juttat be a szervezetünkbe. A helyes eljárás ehelyett annyi, hogy szilárdan, keményen meg kell fogni az állatot – a bőrhöz minél közelebb, lehetőleg valamilyen segédeszközzel –, és egyenletesen kihúzzuk. Figyeljünk rá oda, hogy ne nyomjuk össze, mert ebben az esetben belénk fogja üríteni az összes kórokozóval teli váladékát!

Nemcsak az erdőkben élnek
Noha a kullancsok elsősorban a szabadban, ezen belül is leginkább a fákban gazdag vidékeken fordulnak elő nagy számban, ma már a városi közparkokban is ott vannak, és a kutatások szerint generációról generációra válnak ellenállóbbá. Másrészt azonban nemcsak a fákon laknak, hanem a talajszinthez közel is: bizonyos fajtájuk a fűszálakról mászik fel az áldozatra. Mindez nem jelenti azt, hogy akárhová megyünk, rutinszerűen át kell utána néznünk magunkat, de ha sok időt töltöttünk odakint, zöldterületen, nem árt az elővigyázatosság.

A Lyme-kór nem egyenlő a halálos ítélettel
A Lyme-kórral remekül lehet riogatni az embereket és a betegség valóban veszélyes, kockázatát nem szabad alábecsülni. Viszont nem árt, ha tudjuk: egyrészt nem hordozza magában mindegyik kullancs (ehelyett nagyjából a hazai állomány fele fertőzött), másrészt a fertőző atkaféléknek is csak 2-3 százaléka viszi át emberre a betegséget. Ha gyorsan észrevesszük a bajt, a Lyme-kór viszonylag könnyen kezelhető különféle antibiotikumok segítségével. Ellenkező esetben viszont valóban kellemetlen következmények és szövődmények várhatnak ránk: szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás és bénulás is előfordul.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár