Partnerétől kapta?

Partnerétől kapta?

A klasszikusan nemi aktussal terjedő betegségek: a szifilisz (vérbaj) és a gonorrhea (tripper) egyidősek az emberiséggel. A Bibliában Mózes III. Könyve meglepően jó, járványügyi szempontból is kiválóan használható leírást ad a gonorrhea tüneteiről, és a továbbfertőzés elkerüléséről. Találtak az egyiptomi ásatások során olyan múmiát, amelyen a veleszületett vérbaj csont-tüneteit lehetett azonosítani.

Az utóbbi évtizedben kezdtek a nemi betegségekkel foglalkozó szakemberek olyan fertőzéseket felfedezni, amelyek a nemi szervet betegítik meg, de nem feltétlenül csak nemi úton terjednek. Sok esetben szexuális életet nem élők között is előfordulhatnak. Az elváltozásokat legnagyobbrészt kórokozók: baktériumok, vírusok, gombák okozzák.

Ezek a betegségek megkaphatók nem megfelelő higiénés viszonyok között üzemelő fürdőkben, szaunákban, de nem kellően tisztán tartott kéztől is. Azt szoktam mondani a betegeimnek, hogy igen helyes a WC használata után kezet mosni, de a magunk védelme érdekében legalább olyan fontos lenne előtte is alapos fertőtlenítő kézmosást végezni.

A betegségek szövődménye és tulajdonsága, hogy szexuális úton átadhatók a partnernek. Ezért a partnereket mindig együtt kell kezelni. Hiába gyógyítjuk meg az egyik partnert, ha a nem kezelt másiktól visszakapja a fertőzést (ezt nevezzük ping-pong fertőzésnek).

A legnehezebben kezelhető a vírus okozta, gyakran kiújuló herpesz fertőzés. Az apró, feszes falú hólyagokkal induló betegség igen fájdalmas, és együtt járhat a lágyéki nyirokcsomók megduzzadásával. A női nemi szervek herpesz fertőzésének külön veszélye az, hogy a szülés során a magzat is fertőződhet, és az újszülött agyvelőgyulladásban betegedhet meg. Terhesség esetén a herpeszre hajlamos, esetleg vírushordozó férfiak a fertőzés megelőzése céljából használjanak gumióvszert.

Az utóbbi időben került a daganatokkal foglalkozó szakemberek figyelmének előterébe a Human Papilloma vírus (HPV) okozta nemi szerveken előforduló betegség. Kimutatták, hogy bizonyos HPV vírusok (ezeket daganatot okozható, magas kockázatú vírusoknak hívjuk) méhnyakrákot okozhatnak. Azokban az országokban, ahol HPV szűrést végeznek a szokványos rákszűrések során, és a korán kimutatott méhszáj-hám nyugtalanság esetén a megfelelő méhszáj plasztikát idejében elvégzik, szinte nem fordul elő méhnyakrák. Bizonyos életkor felett (40 év) minden rákszűrésen kötelezővé kellene tenni a HPV vizsgálatot is. Sajnos, ez a diagnosztikai vizsgálat (DNS amplifikációs módszer) viszonylag költséges, és ezért a finanszírozó érdekeit is képviselő orvos-szakmai vezetés jelenleg komolyan foglalkozik ezek visszaszorításával.

Kisebb problémát okoz, de a normál életvitelt sokszor lehetetlenné teszi a különböző kórokozóknak (Clamydia, Mycoplasma és más baktériumok) okozta húgycső gyulladás. Ezek fő veszélye, hogy a női szervezetben krónikusan jelenlévő fertőzés koraszülést és fogamzásképtelenséget okozhat. Szintén a nemi szervekre lokalizálódóan jelentkeznek a gombák okozta viszkető, gyulladásos elváltozások, amelyek gyakran kellemetlen szagú folyást és fájdalmat is okozhatnak. Ezekben az esetekben célszerű gomba ellenes kezelést végezni. (Természetesen a partnereket mindig együtt kell kezelni.)

Viszonylag a legenyhébb, és szövődményeket ritkán okozó gyulladásos betegség a trichomonas fertőzés, amely gyakran nem megfelelő tisztaságú fürdőkben is megkapható. Megfelelő diagnózis után gyógyszeres kezeléssel ez a fertőzés is gyógyítható.

Láthatjuk tehát, hogy az úgynevezett „klasszikus” nemi betegségek mellett számos fertőzés leselkedhet ránk, súlyos következményekkel. A fertőzés gyanúja esetén azonnal forduljunk megfelelő szakemberhez, aki leggyakrabban speciálisan képzett bőr-, és nemigyógyász. A korai kezelés célja a tünetmentes gyógyulás, a kiújulás és a szövődmények elkerülése.

dr. Mol­nár Lász­ló,
bőr-, és nemigyógyász

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár