Tíz herpeszesből hat nem tudja, hogy beteg

- Írta: DÁ

Tíz herpeszesből hat nem tudja, hogy beteg

Egy új svéd kutatás szerint a nemi szervek herpeszes megbetegedései sokkal több esetben maradnak rejtve, mint azt eddig hittük. Mivel puszta ránézéssel nem állapítható meg száz százalékos biztonsággal, hogy valaki nem fertőzött, a tanulmány szerint tíz betegből mindössze négy volt tisztában a betegségével, pedig egyharmaduk tipikus tüneteket produkált.

A svédországi Sahlgrenska Egyetemi Kórház bőrklinikáján a herpesz HSV-2-ként ismert variánsát vizsgálták. A vérben található antitestek aránya ilyen esetekben egyértelműen megmutatja, ha valaki fertőzött. A vizsgálatok újfent bizonyították, hogy a nemi szervek herpeszes megbetegedései általánosnak tekinthetők, az érintett betegek többsége azonban nincs tisztában azzal, hogy fertőzött. Bizonyos ismétlődő tünetek esetében fennáll a lehetősége annak, hogy nem diagnosztizált herpeszről van szó: erről egy egyszerű orvosi vizsgálattal meg lehet győződni.

A herpesz simplex vírus okozta HSV-2 szexuális érintkezés útján terjed, és világszerte legalább 500 millió embert érint. Becslések szerint Nyugat-Európában a felnőtt lakosság 10-30 százaléka hordozza magában a vírust, ezáltal a kór a legelterjedtebb szexuális fertőzések egyike a világon. A betegség fájdalmas sebeket és hólyagokat okoz a nemi szerveken és környékükön, de ritka esetekben az agyat és a gerincagyat is megbetegítheti, és a húgyutakra is ráhúzódhat. Általában a herpesz simplex másik variánsa, a HSV-1 felelős a száj herpeszes elváltozásaiért. Ez szintén érintheti a nemi szerveket, de ebben az esetben nem jellemző, hogy újból és újból kiújulna ezeken a területeken.

A herpesz genitalis tüneteit az érintett betegek sokszor nem tudják megkülönböztetni a gombás vagy bakteriális fertőzések jeleitől. Mivel otthon, házi körülmények között az utóbbiak is nehezen határolhatók el egymástól, mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni. Intő jel lehet, ha a nemi szervek égnek, fájnak viszketés helyett, ez ugyanis a herpesz tipikus jele, még akkor is, ha sebeknek, hólyagoknak látszólag nincs nyomuk. A betegség akár hosszú ideig, öt-hat hétig is elhúzódhat, és néha láz, nyirokcsomó-duzzanatok, illetve általános gyengeség is járhat vele. Az ajakherpesznél alkalmazott kenőcsök ebben az esetben nem hatnak, az érintetteket vényköteles gyógyszerekkel kezelik. Minél előbb diagnosztizálják a betegséget, annál nagyobb az esély a gyors gyógyulásra, már csak ezért is érdemes mielőbb orvoshoz menni, ha rendellenességeket érzünk a szóban forgó területeken.
 

Hozzászólások

Névtelen | 2011-08-08 14:40

Egyet értek a cikkben leírtakkal, a genitális herpesz más mint az ajakherpesz. Nekem már volt részem mind a kettőben. És mondanom sem kell hogy nagyon haragudtam az illetőre akitől elkaptam. Mivel mint ahogy a cikkben írják a genitális herpesz esetében nem tudtam használni az ajakherpesznél bevált herstat kenőcsömet, és jóval hosszabb volt a gyógyulás is, nem beszélve a kellemtelenségről.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár