Röviden a depresszióról

Mert „még nem elég”…

2011.12.01. - Írta: dr. Ágoston Gabriella, pszichiáter

Röviden a depresszióról

Egyre többször hallhatunk mostanában a depresszióról, azonban még mindig nagy a tájékozatlanság, információhiány e téren. Pedig a tünetek észlelése, felismerése magunkon, hozzátartozón, ismerősön sok depressziótól szenvedő betegnek jelenthetné a gyógyuláshoz vezető utat. A felvilágosító jellegű tömeg-tájékoztatás ellenére az emberek kevésbé ismerik ezt a betegségeket, a betegek jelentős százaléka nem is fordul orvoshoz problémájával.

A depressziós betegek is főként testi tünet (fájdalom, fáradékonyság) illetve alvászavar miatt keresik fel a háziorvost, és esetleg a többi panaszra nem derül fény.
Mi is tehát a depresszió? A hétköznapokban gyakran hangzik el a „ma depressziós vagyok” kijelentés. Ez rossz kedvre, nehezen tolerálható problémára vonatkozik leginkább, nem pedig hangulat-betegségre. Egyszeri rossz hangulat nem egyenlő a depresszióval. A depresszió betegség, mely a hangulatot, érzelmeket, gondolkodást, magatartást egyaránt érinti. A depressziós tünetek változást jelentenek a közérzetben, életvitelben és tartósan fennállnak, például orvosilag csak két heti tünet fennállás után mondhatjuk ki a depresszió diagnózisát. Melyek a leggyakoribb tünetek?

A beteg hangulata nyomott, érdeklődése csökkent, és ez minden napra jellemző és a nap nagy részében ezek a tünetek dominálnak. Fáradt, erőtlen, szokásos dolgokat csak erőfeszítéssel képes végezni. A koncentrációs készség romlik, feledékenyek a betegek, amelyek az amúgy is meglevő negatív önértékelésüket rontja. Apró problémák is nagyobb hangsúlyt kapnak, állandó rágódás, döntésképtelenség észlelhető. A betegek tehetetlennek, értéktelennek érzik magukat, kilátástalannak látják a jövőt, a múltbeli dolgokkal kapcsolatban pedig gyakran önvádlások, bűntudat lép fel. Gyakori az alvás-, étvágy- vagy szexuális zavar.

A depressziót az esetek csaknem felében szorongásos tünet, feszültség emelkedés, ingerlékenység is kíséri. A testi panaszok mellett sokszor ezt észleli a környezet, párkapcsolati problémát, munkahelyi konfliktust eredményezve. A depresszió tüneteit sokszor a személyiség megnyilvánulásainak tartják. A gyógyulás után szokott kiderülni, hogy mennyire nem így van!
Fel nem ismert és nem kezelt depresszió súlya egyre nagyobb lesz, egyre jobban kihat a mindennapokra, egyre negatívabban befolyásolja az életet. Teljesítőképesség csökken, munkateljesítmény romlik. A kísérő szorongást sokszor alkohollal próbálják csökkenteni a betegek. Egyre jobban fokozódhat emiatt az önvádlás, tehetetlenség, kilátástalanság érzés. Az élet nagyon megterhelővé, elviselhetetlenné válik, megjelennek az öngyilkossági gondolatok.

A beteg olyan válsághelyzetbe kerül, ahol korábbi probléma megoldó mechanizmusai nem működnek, adott probléma kilátástalannak tűnik, nem képes megoldani. Ilyenkor a beteg egyedül érzi magát, a lelki fájdalom erősen megterhelő volta dominál. Beszűkül, ebben a gondolati körben forog, tovább lépni képtelen. Különböző módokon próbálják ezt a betegek jelezni a környezetnek. Figyeljünk oda ezekre a jelzésekre, próbáljunk segíteni, akár azáltal, hogy orvoshoz irányítjuk a beteget. Jó lenne, ha a depreszszió nem a legsúlyosabb állapotban, hanem minél korábban felismerésre kerülne!

Vannak olyan életszakaszok, melyek különösen sérülékenyek depresszió kialakulása szempontjából. Ilyen a serdülőkor, a nőknél a szülés utáni időszak, változókor és az időskor.
Serdülőkorban általában magatartászavarnak vélik a szülők, nevelők. A tünetek közül a kedvetlenség, ingerlékenység, alvás és étvágyzavar dominál. A depressziós tünetek felismerés nélkül maradva negatívan befolyásolják az érő, alakuló személyiséget, a serdülő fiatalban kudarcérzések gyűlnek, rosszul fejlődik a problémamegoldó készség. Fokozottan sérülékenyek azok a fiatalok, akiknek családjában a depresszió vagy szorongásos zavarok halmozottan fordulnak elő, több családtag is érintett.

Nőknél a szülés utáni és a változó korban fellépő depresszió a hormonális változások miatt alakul ki, de ugyanúgy kezelhető, mint a nem hormon elindította hangulatzavar.
Időskorban a tünetek hasonlók, de a depresszió diagnózisának felállítása sokszor nehéz, mert az időseknél számos testi betegség állhat fenn, a panaszok is sokszor ezek képében jelentkeznek. Súlyos krónikus betegség (magas vérnyomás, cukorbetegség, reuma) a depresszió kialakulásának kockázatát növelheti! A testi betegségek miatt szedett gyógyszerek, azok mellékhatásai befolyásolhatják a tüneteket. Ne fogadjuk el, hogy a kedvetlenség, erőtlenség, életuntság az öregedés természetes velejárója!

A depresszió ma már a korszerű hangulatjavítók segítségével jól gyógyítható. Ezeket a szereket tartósan kell szedni, legalább fél-, de bizonyos esetekben akár egy éven át. 60 éves kor felett ajánlott folyamatosan szedni. A beállítás szakaszában enyhe, kezdeti mellékhatások lehetnek (émelygés, fejfájás), melyek pár nap alatt elmúlnak, a tartós szedés mellett nem jelentenek problémát.

Fontos! A hangulatjavítók hatása csak 2-3 hét múlva jelentkezik! A gyógyszer lassan, fokozatosan szorítja vissza a tüneteket. Optimális esetben 1-2 hónap múlva a korábban depressziós panaszoktól szenvedő beteg újra teljes értékű életet élhet.
Magyarországon a fenti panaszoktól a lakosság 20%-a szenved valamikor az élete folyamán, azaz minden ötödik ember! Kisebb a szenvedés, ha korán és gyorsan jön a segítség.
Figyeljünk oda magunkra, családunkra, környeztünkben élőkre, hogy minél hamarabb felismerésre kerüljön ez a hatalmas emberi szenvedést okozó betegség!

Hozzászólások

| 2011-02-10 13:52

Mindenképp üljetek le beszélni ezekről a dolgokról, mondd el neki, mit érzel. Lehet, fölöslegesen aggódsz és még az is lehet, hogy ő is ugyanezt gondolja. Fő az őszinteség és a bizalom. Esetleg kérdezz rá, hogy nem lenne e kedve többször találkozni, ha ideje engedi! Ha ezek után sem látsz változást rajta, akkor lehet tényleg nem annyira fontos neki ez a dolog, mint neked...akkor legalább tovább tudsz lépni! Hajrá!

| 2011-02-10 14:19

Lehet a "téli depresszió" tüneteit látod rajta. Csináljatok több közös programot, találkozzatok többet, mozduljatok ki! Mondd el neki, hogy többet szeretnéd látni. Meglátod ezután pozitív, vagy negatív irányba változik e!

Névtelen | 2011-10-30 22:43

AZ ŐREGEDÉS DEPRESSZIO TŰNETEIT ELÉG KOMOJAN KELL VENNI AKÁR MÁR 35-38 ÉVES KORBAN MUTATKOZIK HISZEN EGY NŐN MÁR MEGMUTATKOZNAK KŰLSŐ BŐR ŐREGEDÉSI VÁLTOZÁSOK AMIT LELKILEG NEHEZEN ÉL ÁT,KŰLSŐLEG TELJES GYORS ÁTALAKULÁSON MEGY ÁT EGY NŐ------SEGITSÉG NYUJTÁSGYANÁNT,LELKILEG TÁMASZT KELL ADNI,BISZTATNI A DEPRESSZIOBAN LÉVŐ SZEMÉJT HOGYA KŰLSŰ SOHA NEMSZÁMITOTT,ÉS MINEKŰNK BÁRHOGYAN TŐKÉLETESVAGY,AMI A LEGFONTOSABB MEGKELL PROBÁLNI TELJESEN ELTÉRŐ DOLGOKKAL BOLDOG PILLANATOT OKOZNI,AKÁR ÁLATKERT LÁTOGATÁS VAGY MÁS EGYÉB SZERETŐ PROGRAM

Névtelen | 2011-10-30 23:11

AZ ÉN NEVEM DEMIÁNNÉ,ÉS VÉLEMÉNYEM,TAPASZTALATOM,TUDÁSOM,SZERETNÉM KIFEJTENI MOST LÉNYEGÉBEN INKÁBB AZ ŐREGEDÉS ÉS AZ ELMULÁS AZ AMI FOGLALKOZTAT,MEGÁLLITANI AZ IDŐT,HISZEN AZ AGYUNK 7 SZÁZALÉKÁT HASZNÁLJUK,EGGYES SZEMÉJEK 9 SZÁZALÉKÁT.AZ AGYUNK HORDOZZA A SZEMÉJISÉGŰNK. HISZEN GONDOLJUK CSAK ÁT BIOLOGIAILAG , AKÁR SAJÁT TESTŰNK FELÉPITÉSÉT,MERT SZERKEZETÉT?ÉN MOST MEGADOM A VÁLASZT BÁRMIKOR KÉPESEK LENNÉNK VAGY LEHETNÉNK NETÁN UJJÁSZŰLETNI UGGYAN AZZAL A SZEMÉJISÉGGEL,TUDATTAL,SAJÁT LÉNYŰNKKEL EGY UJ FIATAL TESTBEN,EZ CSAK EGY FELVETÉS PERSZE EGY GONDOLAT,MERT VEGYŰK CSAK UJRA PÉLDÁUL AZT TUDJUK MÁR HOGY TUD AZ ORVOSTUDOMÁNY KLONOZNI -EZ AZT JELENTI 1 SEJTBŐL LÉTREHOZNI EGY ÉLŐ ENBERT EGY KLONT MINDENKI AKKÁR ALKOTHATNA A SAJÁT SEJTTYÉBŐL EGY KLONT ÉS A KLON LENNE AZ UJJÁ SZŰLETÉS HA PERSZE LENNE OJAN FEJLETT AZ ORVOS TUDOMÁNY HOGY AZ AGY FUNKCIOT TUDNÁ AKÁR IDE ODA RAKOSGATNI MERT AZ AGY 9 RÉSZBŐL ÁLL EZT UGY KÉBZELJŰK EL HÁTUL VAN KISAGY NAGY AGY ÉS KŰLŐNBŐZŐ DOLGOKAT LÁT EL MEMORIÁT ÉRZÉSEKET MINDENT, ÉS HA AZ AGY SÉRŰL AZ LÉNYŰNK SÉRŰL MERT A TESTRÉSZT KART LÁBAT KILEHET CSERÉLNI MÉG SZERVEKET IS DE AZ AGYUNKNAK ANNAK SAJÁTOSNAK KEL MARADNI ETTŐL VAGYUNK ŐNMAGUNK SAJÁT LÉNYŰNK ÉS PERSZE VAN TUDATUNK AMIT KI IS KEL HASZNÁLJUNK ÉS KUTASSUK EGYŰTT AKÁR GONDOLATBAN A MEGFOGHATATLANT A TUDOMÁNY GONDOLATA MINDENKIÉ ,HIDJE EL AKÁR AZ ŐNÉ IS,

Bobakka | 2017-03-21 19:15

Kedves Demiánné, ön ahol lehetett helyesírási hibát vétett írásában, de ebben legalább konzisztens.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár