Superfoods, avagy a csodaétkek titkai

Superfoods, avagy a csodaétkek titkai

Léteznek növényi és állati táplálékok, amelyeket különleges hatóanyaguk miatt csodaétkeknek nevezhetünk, angol nyelven superfoods-ként emlegetik őket. Az áfonyáról, kelkáposztáról, lazacról mindenki hallott; nemcsak ízletesek, hanem rendkívül egészségesek is. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, antioxidáns összetevőik miatt kiválóan alkalmasak a szív- és a rákbetegségek megelőzésére, de általában is érvényes rájuk a megállapítás, hogy mindenféle egészségügyi panaszok ellen hatásosak. Akadnak különleges, kevésbé ismert csodaétkek is, amelyeket jórészt Ázsiában vagy Dél-Amerikában ismernek, de terjednek Európában is.

Ilyen például a kakaópor, amely flavonoidokat tartalmaz. Ez segíti alacsonyan tartani a vérnyomást, jótékonyan hat a szívbe és az agyba irányuló véráramlásra. Egy evőkanál kakaóporban csupán 15 kalória van és jóformán semmi zsír, miközben a csokoládé kellemes ízét érezzük. Az édesszájúak bátran fogyaszthatják, mert nem hizlal, és elősegíti a vérkeringést.  
A kefir ősi eledel, eredetileg Oroszországból származik. Ízében hasonlít a joghurthoz, enyhén savanykás. Népszerűsége az utóbbi időkben nőtt meg, amikor rájöttek, hogy kiválóan alkalmas az immunrendszer erősítésére és az emésztőszervek egészségének megóvására.
A kendermag rokonságot mutat a marihuánával, de nincsen benne a kábítószerre jellemző hatóanyag. A magok teli vannak proteinekkel, magnéziummal, és mindenféle olyan aminosavakat is tartalmaznak, amelyek a legyengült szervezet regenerálódását segítik. Enyhén zamatos ízt kölcsönöz az ételeknek, így például felhasználhatjuk levesekben, salátákban.   
A fokhagymát mindenki ismeri, és sokan használják is, mert egészséges, de a feketefokhagyma előnyeit eddig jórészt csak Ázsiában fedezték fel. A nyugati országokban csak az utóbbi években kapható a piacokon, de a jelek szerint hamar megszerették az emberek. Kéntartalmának köszönhetően ajánlják a szívbántalmakban és a rákbetegségekben szenvedőknek. A feketefokhagyma gumója enyhén édes, telt ízű, színe pedig a nevéből fakadóan sötétebb, mint a Magyarországon általános fogyasztott fokhagymáé.  


Life Magazine

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár