Téli hangulatban - Testmozgás heti rendszerességgel

- Írta: dr. Kuklis Eszter, természetgyógyász

Téli hangulatban - Testmozgás heti rendszerességgel

Reggeli ébredéseink a szokott időben mintha fáradtabbak, kedvetlenebbek lennének. Hová tűnt a meleg nyári napsütés energiája? Aggodalomra nincs okunk, oly sok lehetőséget kínál a természet télen is arra, hogy hangulatunkat „jóvá tegye”.

Epiktetosz híres mondása szerint: „önmagukban véve a dolgok sohasem rosszak, csak az, ahogyan vélekedsz róluk.” Ha nem idegeskedünk mindenen, olyan dolgokon is, amiken úgysem tudunk változatni, hanem béke és szeretet van bennünk, akkor a sötét már nem annyira sötét, és a hideg már nem is olyan hideg. Nemhiába télen tartják a Szeretet Ünnepét! Ez az időszak megfelelő arra, hogy kicsit magunkra figyeljünk, és felismerjük az „amint benn, úgy kinn” örök igazságát. Ha mi jól érezzük magunkat a bőrünkben, akkor ez átragad a környezetünkre is.

Hetente 3× fél órában, vagy napi 30 percben végezzük a sport bármilyen formáját, amiben örömünket leljük. Minden mozgás energiát ad, javítja a hangulatunkat, csökkenti a feszültséget, és növeli az önbizalmat. A zord téli időben a heti szaunázás is sokat segít, hogy jó karban maradjunk. Aki nem bírja a nagyon magas hőmérsékletet az kipróbálhatja az infraszaunát.
A hideg-meleg hőmérséklet váltása erősíti az immunrendszert és a vegetatív idegrendszert is. Hasonlóan kedvező hatása van a váltott zuhanynak. Ennél mi sem egyszerűbb: a zuhanyzás végén átmelegedett testünket csapassuk le hideg vízzel a jobb lábtól felfelé haladva (sorrend: jobb láb, bal láb, jobb kar, bal kar, nyak, arc, törzs). A hideget ismét kövesse meleg, majd újra hideg, ezt ismételjük meg 3-szor, végül hideggel fejezzük be. A hideg víz elegendő csak pár másodpercig, a meleg tarthat tovább is.

Fontos a szabad levegőn tartózkodás: sétáljunk, korcsolyázzunk, szánkózzunk, síeljünk, lapátoljunk havat, hógolyózzunk, építsünk hóembert. Közben mélyeket lélegezzünk a friss levegőből. Jó érzés belépni a meleg otthonunkba. Az otthoni barátságos hangulat az aromamécsesekkel fokozható: a narancsvirág, a szantálfa, a rózsa, a jázmin, a muskotályos zsálya illata melegséget, harmóniát hoz a szívünkbe. Ezeket az illóolajokat – persze csak tiszta, természetes kivitelben – hozzáadhatjuk a fürdővízhez is: a megfelelő hatás eléréséhez 20-25 cseppet csepegtessünk a kádba. Ha a bőrünk száraz, akkor adjunk a vízhez 5 dl langyos tejet is. Az illóolajokat mandula-, kókusz-, vagy avokádóolajba keverve (2 evőkanálnyi bázisolajhoz 2-3 csepp illóolajat cseppentsünk) kellemes masszázsolajokat készíthetünk.

Délutánonként látogassunk meg, vagy hívjunk meg egy-egy kedves ismerősünket egy finom gyümölcsteára. Ízesítsük mézzel, így a legegészségesebb! Mindig legyen otthon orbáncfű, ez a híres növényi antidepresszáns. A 6-8 hétig végzett orbáncfű-teakúra a rosszkedvet, a téli lehangoltságot egészen a következő télig száműzi az életünkből. Erősítsük szervezetünket ásványi anyagokat tartalmazó készítményekkel. Az élénk, meleg színű textíliák, tárgyak a környezetünkben minket is kedélyesebbé tesznek.

A Bach-virágterápia is azon a felfedezésen alapul, hogy sok megbetegedés mély, lelki diszharmóniára, intenzív stresszhelyzetekre, valamint negatív lelkiállapotra és helytelen életszemléletre vezethető vissza. A Bach-féle virágesszenciák szelíd módon enyhítik és harmonizálják ezen negatív állapotokat (félelmek, vizsgadrukk, megrázkódtatások, csalódottság, ingerlékenység, agresszió, túlterheltség, feledékenység, alvászavarok, rémálmok), támogatják a személyiségfejlődést, negatív tulajdonságaink levetkőzését, hogy helyükbe pozitívak kerüljenek.

A homeopátia abban hasonlít a Bach-féle virágterápiára, hogy szintén a szervezet öngyógyító mechanizmusainak megújítására törekszik. A homeopátia holisztikus gyógymód, tehát a páciens testi, lelki, szellemi tüneteit egyaránt figyelembe veszi, gyógyszerei természetes (növényi, állati, ásványi) eredetűek.

Látják, számtalan lehetőség közül választhatunk, hogy bensőnkbe fényt varázsoljunk csupán azáltal, hogy jól érezzük magunkat!

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár