Téli vitaminéhség - Zöldségek, gyümölcsök

Téli vitaminéhség - Zöldségek, gyümölcsök

A gyümölcs-, zöldségféléket érlelő nyári és őszi idők elmúlása nem jelenti azt, hogy szervezetünk védtelenné vált volna a téli hónapokra. Közismert, hogy a hazai gyümölcsök hiányából, vagy csökkent választékából adódó vitamin-, nyomelem hiány pótolható, illetve mérsékelhető a déligyümölcsök rendszeres fogyasztásával: narancs, citrom, kivi. A rendszeres hiánypótlásnak e módja sajnos nem mindenki számára elérhető, továbbá bizonyos mértékig monotonná válhat, különösen akkor, ha tudatosan kényszerítjük magunkra. A déligyümölcsökön kívül azonban a hazai gyümölcs-, és zöldségféleségek, továbbá a feldolgozásukkal előállított termékek is bőven elláthatnak bennünket vitaminokkal és nyomelemekkel.

Célszerűnek tűnik vitamintartalmuk alapján csoportosítani az elérhető gyümölcs és zöldségféléket, így mindenki kedve és ízlése szerint tudatosan válogathat a számára szükséges vitaminpótlási lehetőségek közül.

A helyesen tárolt, télen is fogyasztható gyümölcsök közül közismerten az alma és a téli körte azok, amelyek ásványi anyag, szerves sav és C-vitamin tartalmukkal jelentős mértékben hozzájárulnak a C-vitamin pótlásához. Hasonlóan magas C-vitamin tartalmú a téli hónapokban kapható naspolya, vagy a rendszeresen fogyasztható csipkebogyóból készült forrázat (tea), vagy lekvár, továbbá a sötét gyümölcsökből (áfonya, fekete ribizli, bodza, stb.) kíméletes eljárással készült lekvárok. Érdemes megemlíteni a sötét gyümölcsök kiemelkedően magas vastartalmát, amellyel mérsékelhetők a vashiányos állapotok is. A zöldségfélék közül magas C-vitamin tartalmával kiemelkedik a savanyított káposzta, nyersen és savanyítva is a cékla, továbbá a brokkoli, és egyéb káposztafélék.

Bizonyos étrendi módosítással is jár, ha a rendelkezésre álló zöldségféléket nyersen fogyasztjuk, vagy készítjük el. A zöldségsaláták, a lila és a vöröshagyma, a sárgarépa, a kínai kel, a zeller lereszelve, gyümölcsecettel ízesítve biológiailag és élvezeti érték szempontjából igen értékes C-vitamin forrást jelentenek. Amennyiben meg kívánjuk őrizni a gyümölcs-, zöldségfélék C-vitamin tartalmát, figyelembe kell venni, hogy a feldolgozás során fémmel nem érintkezhetnek, továbbá a C-vitamin hő hatására elbomlik.
   
A napfényes órák csökkenése miatt télen különösen fontos a D-vitamin szükséglet biztosítása. Természetes D- és E-vitamin forrás a vaj és a tojás, amelyek mértékletes fogyasztása egészséges embernél nem terhelik a vérzsír szintet, különösen akkor ha zöldségfélék társaságában fogyasztjuk.

Nagyon fontos az A-vitamin, illetve előanyagának a béta-karotinnak rendszeres fogyasztása, amely mindig elérhető sárgarépában, sütőtökben, spenótban. A- és D-vitamint tartalmaznak nagyobb mennyiségben az olajos halkészítmények, különösen a tőkehalmáj.

Közismert az E-vitamin szerepe a betegségek megelőzésében. Természetes E-vitamin forrás a dió, a mogyoró, a búzacsíra, a napraforgó, a tökmag, illetve az olajos magvakból hidegen sajtolt olajak: tökmagolaj, mogyoróolaj, stb.

A B-vitaminok szerepe kiemelt jelentőségű egészségünk megőrzésében is. Szerencsére ma már egyre több olyan teljes kiőrlésű lisztekből készült kenyér, van forgalomban, amelyek megőrzik a gabona magvak B-vitamin és nyomelem tartalmát, vagy olyan tejtermékek, amelyek mindenki számára elérhetők: aludttej, joghurt, kefir, stb.

Szervezetünk védekezőképességét növelhetjük természetes eredetű nyomelemekkel, az ún. antioxidánsokkal is. Ilyen antioxidánsokat tartalmaznak az alábbi zöldségek, gyümölcsök: zöldbab, fokhagyma, vöröshagyma, tojás, teafélék (zöld és fekete), salátafélék (pl. kínai kel), torma, zeller, fekete retek, karfiol, kelkáposzta, karalábé, petrezselyemgyökér.

Évszázados tapasztalatok igazolják, hogy hazánk földrajzi viszonyai lehetővé teszik olyan zöldség-, és gyümölcsfélék termesztését, amelyek a nehéz téli időszakokban is biztosíthatják a vitaminszükséglet minőségi kielégítését. A népi hagyományok, a népi táplálkozási szokások e tapasztalatok következményei. A felsorolt zöldség-, gyümölcsfélék rendszeres, változatos formában történő fogyasztása, táplálkozási szokásainkba való beillesztése élvezetesebbé és egészségesebbé teszi életünket, segítik megőrizni egészségünket a téllel és a környezeti károsodásokkal szemben. 

dr. Tu­lok Ist­ván,
táp­lál­ko­zástudós

Hozzászólások

Matty | 2012-01-16 13:42

It's a pleasure to find such rationality in an awsenr. Welcome to the debate.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár