Többek között ezért érdemes vigyázni a napon…

Többek között ezért érdemes vigyázni a napon…

Nyár van, így sok szó esik a bőrbetegségekről, adott esetben a bőr rákos elváltozásairól is. Éppen ezért nem lehet eleget szólni a melanomáról, a bőr rosszindulatú, daganatos megbetegedéséről sem.

Mivel egy daganatos elváltozásról beszélünk, talán furcsán hangzik, de egy pozitívumról biztosan be lehet számolni a melanoma kapcsán: ha odafigyelünk, nagyon hamar észre lehet venni, hamarabb, mint akármelyik másik rosszindulatú megbetegedést. Ennek oka egyszerű: a melanoma a bőrön alakul ki, konkrétan a bőr pigmentsejtjeinek elváltozásáról beszélünk, ami káros UV-sugárzás (= mértéktelen, megfelelő védekezés nélküli napozás) következtében is kialakulhat. Persze nem minden esetben erről van szó, hiszen akad, aki genetikailag is hajlamos a melanomás elváltozásokra.

Sokféle változat
A melanoma kinézetére nézve nincsenek általános szabályok, gyakorlatilag akármilyen lehet: sötét pöttyökként ugyanúgy jelentkezhet, mint világos foltként, és az ép bőrfelületen ugyanúgy megjelenhet, mint anyajegyek elváltozásaként. Egyetlen aranyszabály létezik tehát: amikor azt érzékeljük, hogy bőrünkön furcsa változások mennek végbe, netán egy anyajegyünk alakja eltér attól, amilyen korábban volt, menjünk orvoshoz. A várakozás, az otthoni vizsgálgatás legfeljebb két-három hétig húzható, egyébként komoly veszélyeket rejthet magában a késlekedés! Mivel pedig az ember nem azzal foglalkozik, hogy állandóan a bőrét vizslatja – főleg, hogy a hátunkat vagy bizonyos egyéb bőrfelületeinket nem is látjuk –, nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát sem. Az észlelést az is nehezíti, hogy a kezdeti szakaszban a melanomák egyáltalán nem fájnak, és csak nagyon ritkán viszketnek.

Nem bőrrák!
A melanoma nem azonos a bőrrákkal: utóbbi a bőr saját sejtjeinek rákos megbetegedését jelenti, míg előbbi a pigmenttermelő sejtek talaján jön létre. Eltérés mutatkozik abban is, hogy miközben a melanoma gyorsan nő és viszonylag gyorsan áttétet is képezhet, addig a bőrrák lassabban terjed, és adott esetben akár hosszú éveken át sem okoz igazán komoly problémát. A bőrrák emellett elsősorban olyan területeken jelentkezik, amelyeket rendszeresen közvetlen napsugárzás ér, a melanoma azonban nem feltétlenül. A két elváltozás kinézetében is eltér: míg a melanoma sokféle lehet, addig a bőrrák rendszerint pirosas, fénylő külsőt ölt.

Nagyon veszélyes!
A melanoma nagyon agresszív és rosszindulatú daganatos elváltozás. Ennek ellenére, ha időben észreveszik, viszonylag egyszerűen gyógyítható: ha még nem lépte át a hám alsó részét, és nem érte el a bőr mélyebb rétegeit, egy egyszerű műtéttel el lehet távolítani, és a beteg teljes egészében meggyógyítható. Amikor viszont már lejutott a mélyebb rétegekbe, különösen nagy az áttétek kialakulásának veszélye.

Ha már kialakult…
Melanoma esetében a szakorvosok általában olyan hamar megoperálják a beteget, amennyire az lehetséges, sőt, néha megelőző műtétet is szoktak javasolni bizonyos anyajegyek esetében a szűrővizsgálat után – még akkor is, ha az adott anyajegynél nincs daganatos deformitás. Maga a műtét minden esetben sebészi jellegű, vagyis kimetszik a bőrből az érintett részt.

Fokozott kockázat
Bizonyos embercsoportok esetében nagyobb a melanoma kialakulásának kockázata: a szőke vagy vörös hajú, világos vagy egyenesen fehér, szeplős bőrű nők és férfiak fokozottan veszélyeztetettek, de ugyanígy azok is, akiknél sok anyajegy található a bőrön. Minél több ezek között a szabálytalan alakú, még e körön belül is, annál nagyobb az elváltozás kialakulásának esélye. A családban előfordult hasonló megbetegedések szintén növelik az egyéni kockázatot. Teljes védettségben azonban senki sem reménykedhet: akárkinél kialakulhat melanoma.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
- Igyekezzünk nem leégni. Ne menjünk a tűző napra, ha nem muszáj, különösen ne a legveszélyesebb, délelőttől kora délutánig tartó időszakban, és ha mindenképpen ott vagyunk, használjunk magas fényvédő faktorú napvédő krémet, illetve viseljünk ruházatot. Mindez a gyerekekre fokozottan igaz!
- Szoláriumozás helyett inkább barnítókrémmel próbáljunk szép barnává válni.
- Rendszeresen vizsgáljuk magunkat, és kérjük meg partnerünket, hogy ő is figyelje, nem tapasztal-e változást a bőrünk olyan részein, amelyeket mi magunk nem látunk. Járjunk rendszeres szűrővizsgálatokra is. Igaz, hogy pénzbe kerül, de – és ez nem nagy szó – az életünk múlhat rajta!

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár