Férfi menopauza: mítosz vagy valóság?

Férfi menopauza: mítosz vagy valóság?

Az öregedéssel együtt járó hormonváltozás a férfiaknál – melyet néha férfi menopauzaként emlegetnek – különbözik a nőkétől. Értsük meg hát ezeket a jeleket, tüneteket és kezelési lehetőségeket.

A hormonális változások az öregedés természetes velejárói. Bár a reprodukcióhoz köthető hormon átalakulása a női menopauza során sokkal drámaibb, a szexuális vonatkozású hormonok megváltozása a férfiaknál is fokozatosan zajlik. Íme, mire lehet számítani, és mit lehet tenni ellene.

A férfi menopauza mítoszának leleplezése
A „férfi menopauza” kifejezést gyakran annak a jelenségnek a leírására használják, amikor a tesztoszteronszint csökken, illetve amikor az öregedés miatt a tesztoszteron biohasznosulása esik vissza. A női menopauza és az úgynevezett férfi menopauza viszont két különböző dolog. Nőknél az ovulációs időszak vége és a hormontermelés visszaesése viszonylag rövid idő alatt lezajlik. Férfiaknál a hormontermelés és a tesztoszteron biohasznosulásának hanyatlása hosszú évek alatt végbemenő folyamat, és ezek következménye nem feltétlenül egyértelműek. S hogy mi a legjobb módja a férfi menopauzára való hivatkozásnak? Sok orvos az „andropauza” kifejezést használja az öregedéshez köthető hormonváltozások leírására. További kifejezések közé tartozik a tesztoszteronhiány-szindróma, az öregedő férfiak androgénhiánya, valamint a kései férfi hipogonadizmus.

A férfihormonok megértése az idő múlásának függvényében
A tesztoszteron szintje a férfiaknál meglehetősen magas. Általában az idősebbeknél a tesztoszteronszint alacsonyabb, mint a fiatalabbaknál. Felnőttkorban a tesztoszteron szintje fokozatosan csökken – 30 év fölött nagyjából évi 1%-kal.

Az alacsony tesztoszteronszint felismerése
A vérvizsgálat az egyetlen módja annak, hogy diagnosztizálhassuk az alacsony tesztoszteronszintet vagy a tesztoszteron biohasznosulásának visszaesését. Vannak férfiak, akik a normálisnál alacsonyabb tesztoszteronszinttel rendelkeznek, és ennek semmilyen jelét vagy tünetét nem érzékelik. Ebben az esetben nincs szükség beavatkozásra. Mások számára az alacsony tesztoszteronszint okozhatja:
•    a szexuális funkciók megváltozását. Ez magába foglalja a merevedési zavart, a csökkenő nemi vágyat, a kevesebb spontán erekciót – például alvás közben –, továbbá a meddőséget. De a herék mérete is kissebbé válhat.
•    az alvási szokások megváltozását. Van, amikor az alacsony tesztoszteronszint olyan alvási zavarokat okoz, mint az álmatlanság vagy a fokozott álmosság.
•    a fizikai állapot megváltozását. Számos fizikai változás léphet fel, beleértve a testzsír gyarapodását, az izomnagyság és izomerő visszaesését, valamint a csontsűrűség csökkenését. Az emlőduzzanat vagy a természetellenes mellnagyobbodás (gynecomastia), illetve a testszőrzet vesztesége is lehetséges, ritkán pedig az is előfordulhat, hogy hőhullámok vagy erőtlenség lép fel.
•    érzelmi változásokat. Az alacsony tesztoszteronszint a csökkenő motiváció vagy önbizalom kiváltója lehet. Szomorúnak vagy depressziósnak érezhetjük magunkat tőle, emellett nehézségünk lehet a koncentrálásban vagy bizonyos dolgokra való emlékezésben.
Ugyanakkor ezeket a jeleket és tüneteket kiválthatják más tényezők is, nem csupán az alacsony tesztoszteronszint, ilyen például a gyógyszerek mellékhatásai, a pajzsmirigy-problémák, a depresszió és a túlzott alkoholfogyasztás. De más dolgok is kihathatnak a tesztoszteronszintre, ilyen az obstruktív alvási apnoé is. Amint ezek a tényezők felismerésre és kezelésre kerülnek, a tesztoszteron általában visszatér a megfelelő szintre.

Érezzük magunkat a legjobban
Ha olyan jeleket vagy tüneteket érzékelünk magunkon, amiket az alacsony tesztoszteronszint eredményezhet, konzultáljunk az orvosunkkal. Ő fel tudja mérni az okait annak, amiért úgy érezzük magunkat, ahogy, és fel is tud világosítani a kezelési lehetőségekről.

A természetes tesztoszteron-előállítást ugyan mi magunk nem tudjuk fokozni, de ezek a lépések segíthetnek:
•    legyünk őszinték az orvosunkkal! Működjünk együtt a doktorral ahhoz, hogy felismerjük és kezeljük bármilyen egészségügyi problémánkat, amelyeknek valamilyen jelét vagy tünetét érezzük – a gyógyszerek mellékhatásaitól kezdve a merevedési zavaron át már szexuális gondokig.
•    alakítsunk ki egészséges életmódokat! Táplálkozzunk egészségesen, és legyen a mindennapi rutin része a fizikai aktivitás. Az egészséges életmód segít fenntartani az erőnket, az energiánkat, illetve hozzájárul az izomtömeg növeléséhez. A rendszeres fizikai aktivitás emellett javítja a hangulatunkat, és elősegíti a jobb alvást.
•    kérjünk segítséget, ha rosszkedvűek vagyunk! A depresszió a férfiaknál nem mindig a szomorúság jele. A depressziót kiválthatja az is, ha elnyomják az érzéseiket, és egyre agresszívabbá és ingerlékenyebbé válnak. A férfiak emellett az öngyógyítást alkohollal vagy más anyagokkal szokták megpróbálni.
•    legyünk óvatosak a gyógynövényekkel! A gyógynövények biztonságossága és hatékonysága nem bizonyított az öregedéshez köthető alacsony tesztoszteronszint kezelésére. Sőt, egyes táplálékkiegészítők egyenesen veszélyesek tudnak lenni. A DHEA hosszú távú használatának például nincs bizonyítottan jó hatása, ráadásul növelheti a prosztatarák kockázatát.

Az öregedéssel kapcsolatos alacsony tesztoszterintszint tesztoszteronpótló terápiával történő kezelésének hatékonysága vitatott. Egyes férfiaknak ez a fajta tesztoszteron-kezelés enyhíti a tesztoszteron-hiány okozta kellemetlen tüneteket és panaszokat. Mások számára viszont az előnyök nem világosak, és lehetséges kockázatok léphetnek fel. A tesztoszteronpótló kezelés mindezeken túl növelheti a szívroham, a prosztatarák vagy más egészségügyi problémák kockázatát. Ha szeretnénk tudni, mely tesztoszteron-kezelés lenne a legideálisabb a számunkra, konzultáljunk az orvosunkkal, hogy mérlegelhessük az előnyöket és hátrányokat.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár