Mit mond a gasztroenterológus?

Mit mond a gasztroenterológus?

A gyulladásos bélbetegségekben – fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség - a fellobbanások és visszaesések megelőzésére illetve kezelésére ma már többféle gyógyszer áll rendelkezésre.

Az orvos a diagnózist követően a panaszok erőssége, illetve a műszeres vizsgálatok eredményei alapján dönt az alkalmazott gyógyszer minőségéről és mennyiségéről – magyarázza Miheller Pál belgyógyász, gasztroenterológus, a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikáján működő Gasztroenterológiai Laboratórium vezetője.

Colitis ulcerosaban a nagyon súlyos esetek kivételével első lépésként többnyire – 5-amino-szalicilsavat  szokás alkalmazni, amely régi, jól bevált szer, Crohn-betegségben sajnos ez a hatóanyag csak ritkán használ. Az utóbbi évtizedben megjelent olyan granulátumos gyógyszerforma, amelyből a hatóanyag fokozatosan, és a bélrendszer nagy területén szabadul fel, így elhúzódó hatása van és a belek több szakaszát egyszerre gyógyítja. Ennek eredményeként elég naponta egyszer bevenni.

A kezelés következő lépcsőjét a szteroid típusú gyulladáscsökkentők jelenthetik.

„Ezekkel mindkét betegség esetén nagyon hamar jó eredményeket lehet elérni, a páciensek panaszmentessé válhatnak, de valójában azt az anatómiai rendellenességet, amit a betegség előidéz, igen ritkán fordítják vissza. Ez azt jelenti, hogy a tünetek ugyan elmúlnak, a gyulladás azonban továbbra is fennáll és a szövődmények kialakulásának kockázata nem csökken. Ráadásul a szteroid típusú gyógyszerek súlyos mellékhatásaik miatt - magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, fertőzésekre való fogékonyság, a haj kihullása – további komoly problémákat generálhatnak.”

Mivel a gyulladásos bélbetegségek gyógyítása ma még nem megoldott, fontos, hogy a betegek megtanuljanak együtt élni a betegségükkel. Az orvosi utasítások pontos betartása mellett érdemes elsajátítaniuk azokat a módszereket, amelyek alkalmazásával maguk is elősegíthetik a tünetmentes periódusok fenntartását.

A gasztroenterológustól megtudom, hogy a betegség súlyosságától és az érintett bélszakasztól függően lehet olyan szteroidot alkalmazni, amely szisztémásan az egész szervezetre hatással van. A mellékhatások csökkentése érdekében azonban kifejlesztettek olyan ravaszabb gyógyszer-formákat, amelyekből a hatóanyag csak a bél meghatározott szakaszaiban szabadul fel. Ott kifejti hatását, majd felszívódba a keringésbe jut. A vér a hatóanyagot a májba szállítja, ahol a nagy része lebomlik, melynek eredményeként lényegesen kevesebb mellékhatás lép fel, mint amikor a szteroid típusú gyógyszert szisztémásan alkalmazzák.

„Fontos ismernünk, hogy mely bélszakasz beteg, mert ilyen típusú szteroid többféle gyógyszertechnológiai megoldású gyógyszerben létezik, és ugyanaz a hatóanyag más-más formában a bélszakasz különböző részeit éri el. Az utóbbi évek fejlesztésének eredménye, hogy olyan kiszerelés is rendelkezésre áll, mely szájon át bevéve akár a végbelet is eléri. ” – mondja Miheller Pál.
 
A kezelés harmadik lépcsőjét az immunszuprimánsok, azaz az immunrendszer  működését visszaszorító gyógyszerek jelentik. Jelenleg Magyarországon kétféle olyan szer áll rendelkezésre, amely ebbe a családba tartozik. Alkalmazásuk kezdetekor nehézséget jelent, hogy hatásuk csak lassan, 3-6 hónap alatt alakul ki. A betegek szenvedésének csökkentése érdekében ezért ez a terápia általában valamilyen szteroid kezeléssel párhuzamosan indul el, majd utóbbi leépítésével fenntartó kezelésként alkalmazzák. Miheller Pál elmondja, hogy ha „az immunszuprimáns megóvja a beteget attól, hogy visszaessen, és újra szteroidra legyen szüksége, nem szükséges áttérni a kezelés negyedik lépcsőjére, az úgynevezett biológiai terápiára.”

A biológiai kezelés egyik formája megakadályozza, hogy az immunrendszer által termelt, gyulladást okozó tumor nekrózis faktor nevű fehérje kifejtse pusztító tevékenységét. Ma kétféle ilyen elven működő gyógyszer áll rendelkezésre.

A biológiai szerek újabb típusa egészen másként hat: gátolja, hogy azok a gyulladásos fehérvérsejtek, amelyek a vérből kikerülve a szövetek károsodását okozták, kijussanak a keringésből. Ezek a fehérvérsejtek tehát kénytelenek a keringésben maradni, így előbb-utóbb elpusztulnak.

A biológiai kezelést csak erre a célra kijelölt gasztroenterológiai centrumok orvosai, meghatározott kritériumok alapján rendelhetik el. A terápiának erről a lehetőségéről majd egy másik cikkben részletesen is beszámolunk. A fenti információk tájékoztató jellegűek, a cikkben szereplő betegségekkel kapcsolatban minden esetben keresse fel orvosát vagy forduljon egészségügyi szakemberhez.


Crohn&Colitis - További cikkek a rovatban »

  
Az IBDoktor.hu egy új, tartalmilag átfogó online felület melynek célja, hogy segítse a betegeket a kezdeti bizonytalanságban, a gyulladásos bélbetegségek megértésében, illetve támogatást nyújtson a mindennapi életükben. Az IBDoktor.hu tartalmai között megtalálhatók a betegséggel, annak diagnózisával és kezelésével kapcsolatos információk, csakúgy, mint az érzelmi támogatás, jogi, diétás vagy mozgás tanácsok.


   
 

Hozzászólások

VICTORIA EMMANUEL | 2018-03-08 18:34

kölcsön! kölcsön! hitel!Keres egy jó hírű és akkreditált privát kölcsön cég, amely előírja a hitelek életre lehetőséget.Kínálunk minden típusú hitelek egy nagyon gyors és könnyű út, személyi kölcsönök, autó hitelek, jelzáloghitelek, diákhitel, üzleti hitelek, beruházási hitel, adósság konszolidáció és még sok más.Ön által elutasított bankok és más pénzügyi intézmények?Szüksége van egy konszolidációs hitelt vagy a jelzálog? Nem néz ki többé, mint a DAo vagyunk itt, hogy a pénzügyi problémák a múlté.Mi adnak kölcsön az egyének és a vállalatok, amelyek pénzügyi segítségre van szüksége, amelynek mértéke 2 %.Nem kötelező társadalombiztosítási szám, és nem hitel ellenőrzés szükséges, 100 %-os garantált.Azt akarom, hogy használja ezt a médiumot, hogy tájékoztatjuk Önöket, hogy megbízható és támogató segítséget nyújtunk, és szívesen nyújtunk hitelt.Akkor küldjön nekünk egy e-mailt: (victoriaemmanuelloan@gmail.com) kell alkalmazni a kölcsön
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár