Torkomon akad a fájdalom!

Az orvos válaszol

2011.04.12. - Írta: Dr. Sáry Gyula (belgyógyász)

Torkomon akad a fájdalom!

Kedves Doktor Úr!

39 éves vagyok, problémám kb. egy hónapja kezdődött. Úgy éreztem, mintha gombóc lenne a torkomban, ezért elmentem a háziorvoshoz, aki báriumos nyeles rtg-re küldött. Itt nem találtak semmit, az eredmény szerint a nyelőcsőben elváltozás nem látható, külső vagy belső szűkítő folyamat nincs.
Következő vizsgalat az uh. volt, de itt sem találtak eltérést, a pajzsmirigy rendben, vérvétel is igazolta hogy normális a működése.
Tüdő rtg szinten negatív lett (annyi megjegyzés volt az eredményen, hogy kyphoscoliosis látható sponylosissal, bár gondolom ez nem okozhatja a tünetet). Jövőhét hétfőn lesz CT, tehát ennek az eredményét meg nem tudom.
Amikor először észleltem a tünetet nem is törődtem vele, de így egy hónap eltelte után már elég ideges vagyok, hogy mi lehet ez. Sajnos az érzés rosszabb mint az elején, bár vannak napok mikor nem, vagy kevésbé érzem. Az elmúlt 2 napban egész nap ittam a vizet, mert úgy éreztem, hogy meg van valami akadva a nyelőcsövembe és ha iszom, azzal elfog múlni ez az érzés, mert a víz majd "lejjebb tolja".
Persze ez nem történt meg, folyamatosan kínzott ez az "ott rekedt" valami érzés. Ma egy kicsit jobb, bár még mindig érzem. Nem fogytam, a súlyom állandó, nincs hányinger, hányás, nem csuklom, a nyeles nem fájdalmas, úgy érzem az étel le is csúszik, de azon a bizonyos ponton mintha lassabban menne át. Dohányoztam 20 évig, de nem voltam erős dohányos, napi 4-5 szál, de sokszor napokig sem gyújtottam rá. Alkoholt csak alkalmanként iszom, rövid italt egyáltalán nem. Sajnos mint mindenki más, én is egyből az internet elé ültem hogy választ találjak a bajomra,de elég borzalmas betegségeket találtam (leginkább a rák), amik okozhatják ezeket a tüneteket. Az orvosom Diazepam-ot írt fel, hátha idegi alapon van, de ezen én lennek a legjobban meglepődve ha így lenne, mivel jó hazásságban élek, itthon vagyok a kisfiammal gyesen, a napjaink nagyon jól telnek, nincsenek napi anyagi problémáink sem.
Szeretném a Doktor Úr véleményét kérni, Ön szerint mi lehet ez? Elképzelhető hogy csak valami banális betegség áll a háttérben?
Vagy esetleg készüljek föl rá, hogy komolyabb baj okozza a tüneteket?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Alma

Kedves Asszonyom!

A probléma megértése fontos, azért azzal kell kezdenem. A szájba jutott kemény falatot a fogaknak kell eldarabolni, a nyelv segíti nyállal elkeverni, majd a pépessé tett (fontos!) ételt a szájtól aktív nyelőcsőmozgás és a nyelőcsövet síkosító anyag juttatja a gyomorba. Minden felsorolt aktus lényeges, rágás, nyál, ép nyelőcső, síkosság. Bármelyik hiányzik, nehezített a nyelés. Amivel panaszát kezdte, a legvalószínűbb, hogy az általunk jól ismert gombóc érzésről, orvosilag globus tünetről van szó. Az elvégzett műszeres vizsgálatok, ha másról volna szó, jelezték volna. Mivel mint írta, vannak jobb napjai is, ez lehetetlen lenne, ha a nyelőcsőben akadály képződött volna.
Javaslatom, egyszerűen vissza kell térni a nyugodt evéshez. Alapos rágás, rágás közben, vagy akár nyelés megkezdése után egy apró korty ital fogyasztása el kell tüntesse a panaszt. Azt ne szokja meg, hogy kutyafuttában étkezik. Ami a kiegyensúlyozott életet illeti, az lehet önfegyelem is, erőszaktevés az életvitelen, nem csak boldog önfeledtség. Őszintén kívánom, hogy sikerüljön úrrá lennie e kis kellemetlenségen.

Üdvözletem a legszebb nevű betegnek.


Dr. Sáry Gyula

belgyógyász
 

Hozzászólások

Zsóka | 2018-01-04 19:15

Eloszor is elnezest kerek,de nem tudok regisztralni ami fontos kerdesem lenne,ma ebednel a torkomra akadt egy bab szem amitol nagyon fuladtam es nagyon kohogtem,konyem nyalam egybe folyt.vegul sikerult innom,de a lanyok meg ilyedtek nem tudtak mi ujsag.de a kohogesi inger meg mindig meg van.van mikor csilapodik mikor kalciomot iszok.on szerint meg kene nezetnem ?el mulik?koszonom szepen.Zsoka
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár