Védőoltás

folytatás

- Írta: Dr. Jelenik Zsuzsanna (infektológus)

Címkék: oltás
Védőoltás

Sorozatunk első részében ismertettük a tuberkulózis, torokgyík, szamárköhögés, tetanusz és a kombinált oltások jellemzőit. Most a kötelező oltások ismertetésével folytatjuk cikkünket. Ebbe a körbe azok az oltások tartoznak, amelyek a gyermekkorban korábban gyakori fertőző betegségekkel szemben nyújtanak védelmet. Aki az oltásokról többet szeretne megtudni, érdeklődjön a Szt. László Kórház Klinikai Védőoltás Szaktanácsadásán.

Járványos gyermekbénulás (poliomielitisz)

A poliomielitisz a vázizomzat végleges, petyhüdt bénulását okozó idegrendszeri betegség. Kórokozója vírus, amelynek három változata ismert. A fertőzés a vírustartalmú széklettel, szájon át következik be. A fertőzötteknek csak 0,1-2%-a betegszik meg bénulásban, a többség tünetmentes marad, vagy átmeneti, enyhe idegrendszeri tüneteket mutat. Halálesetek ritkák, a súlyos, légzésbénulással járó formákból adódnak.

Járványos gyermekbénulás elleni oltás (Sabin csepp)

A védőoltás történhet az elölt vírus injekciós beadásával (Salk vakcina), valamint gyengített, azaz megbetegítő képességétől megfosztott vírus szájon át történő bejuttatásával (Sabin csepp). Hazánkban az oltás mindkét változatát alkalmazzák. Az első oltás három hónapos korban történik, amikor az oltandó DPT + elölt poliovírus kombinációt kap. Ezt követően a további oltásokat élő, gyengített vírussal végzik (Sabin csepp), a DDPT, majd a kanyaró, rubeóla, mumpsz (MMR) elleni oltással egyidejűleg, összesen hat alkalommal. Az oltás hosszantartó védettséget alakít ki. Oltási betegség általában nincs.

Kanyaró (morbilli)

Kiütéssel járó, nagyon ragályos fertőző betegség, gyakori légúti szövődményekkel (tüdőgyulladás, középfülgyulladás). Ritkán súlyos idegrendszeri komplikációk is fellépnek (agyvelőgyulladás). A halálozás általában a szövődményekből adódik.

Rózsahimlő (rubeóla)

Ártalmatlan gyermekbetegség, ebben a korban szövődményei igen ritkák. A gyermekek oltásával a fogékony felnőtt lakosságot is védjük, megakadályozzuk, hogy terhes nők rubeóla fertőzést kapjanak. A vírus magzatkárosító hatású: a terhesség első harmadában történő átvészelés súlyos fejlődési rendellenességet okozhat. A fogamzóképes nők rubeóla elleni védelme emiatt igen fontos.

Fertőző fültőmirigy gyulladás (mumpsz)

Általában elterjedt gyermekkori fertőző betegség, amely az esetek többségében a fültőmirigy (nyálmirigy) egy, vagy kétoldali duzzanatával jár. Idegrendszeri szövődményei gyakoriak ugyan (nem gennyes, magától gyógyuló agyhártyagyulladás), de nem súlyosak. A pubertáskoron túl a férfiak megbetegedéséhez gyakran társul egy, vagy kétoldali heregyulladás. Az oltás indokoltságát a szövődmények adják meg.

Morbilli, mumpsz és rubeóla elleni oltás (MMR)

A három gyermekkori vírusbetegség ellen egyidejűleg kombinált oltóanyaggal történik az oltás. Ez a három betegség kórokozóját tartalmazza, élő, gyengített változatban. Az oltásra tizenöt hónapos korban kerül sor. Hatása ugyan hosszan tart, mégis a kanyaró elleni védettség erősítésére a tizenkét évesek újraoltást kapnak. Az oltóanyag vírusai a szervezetbe jutva szaporodásnak indulnak, gyengített voltuk miatt azonban betegséget csak igen enyhe formában hoznak létre, azt is csak az oltottak csekély hányadában. Láz léphet fel az oltás után hatodik naptól kezdődően, a 8-10 nap táján pedig néhány kiütés jelenthet meg. Ritkán a fültőmirigy megduzzadhat (oltási mumpsz).
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár