Napra vágyva

- Írta: Dr. Ba­kos No­é­mi, bőr­gyógy­ász

Napra vágyva

A napozás, mint a szabadidő eltöltésének egyik legkedveltebb formája nem tekint vissza hosszú múltra. Sem a görög, sem a római időkből nem maradt emléke a tengerparti fürdőhelyeknek, pedig tőlük tényleg csak karnyújtásnyira volt a tenger. A régi görögök még a lakóhelyeiket is igyekeztek minél távolabb építeni a parttól, lehetőleg a magas hegyekbe, ahová a mai turista a nyári hőségben fel sem szeret mászni. A rómaiak fürdőkultúrájának számos emléke maradt fenn, de ezek mind zárt, a napfénytől fedett területek.

Nem is kell ennyire messzi történelmi időkig visszamennünk, hiszen még e században is a hófehér bőr számított a férfiszem által igézőnek. Mindent meg is tettek nagyanyáink, nehogy egy sugárnyi napfény is illesse bőrünket. A 60-as, 70-es évek napimádó őrülete a fürdőruhák nagyságának megkisebbedésével (időnként és helyenként láthatatlanná zsugorodva) óriási fordulatot hozott. Azóta el sem tudjuk képzelni a nyári szabadságot napfény, barnaság nélkül. Tél végén, tavasz elején pedig aggódva nézünk a tükörbe, és látván az előző évben kínkeservesen megszerzett barnaságunk teljes eltûnését, némi kétséggel ugyan, de a legközelebbi szoláriumba váltunk bérletet.

Nap­égés és melanoma

Az utóbbi évek híradásai valamennyi napimádóban hagytak valamennyi kétkedést, hiszen sokat hallhatunk az ózonlyukról, és a rajta keresztül a Föld felszínét elérő káros, rákkeltő sugarakról. Sajnos, napnál is világosabb az összefüggés a napégések és a festéksejtes bőrrák, a melanoma keletkezése között.
Ijesztő adatok kerültek napvilágra, miszerint például Ausztráliában a melanoma gyakorisága 20 év alatt tízszeresére nőtt. Ennek oka egyértelmûen a fokozott inszolációban, tehát a napsugárzás hatásában keresendő. Ezért Ausztráliában sikeres kampányt indítottak a napfényvédelem és a melanoma korai felismerése érdekében: délidőben tilos napozni, és megfelelő hatékonyságú fényvédő krémet kell alkalmazni.
Különösen fontos a gyermekek védelme, amelyet Ausztráliában úgy oldanak meg, hogy az iskolai szünetekben és testnevelés órán is kötelező a fényvédelem: krémmel, sapkával, kalappal, megfelelő fényvédő ruházattal.

Irigy­lés­re mél­tó bar­na­ság

No, de térjünk vissza a szoláriumokhoz, amelyekről eléggé megoszlanak a vélemények. A szolárium UV-A sugarakat alkalmaz, amelyek közvetlen módon (bőrpír, leégés nélkül) eredményeznek barnaságot. Való igaz, hogy elsősorban a fény UV-B tartománya rákkeltő (a napégésért is főként az UV-B sugarak felelnek), és ezek jelentős részét a szoláriumokból kiszûrik. Az UV-A hosszantartó alkalmazása viszont elősegíti a bőr korai öregedését, hatására a rugalmas és kollagén rostok feltöredeznek, a bőr ráncossá válik.
Meg kell tehát találni az ésszerű határt a még kellemes látványt és megfelelő önértékelést nyújtó barnaság, valamint a rövid és hosszú távon is ártalms napozás vagy szoláriumozás között. Az évi egyszeri szoláriumi bérletvásárlás körülbelül ezt az ésszerű határt jelenti. Évente nem is javasolt 10-12 alkalomnál több UV-A kezelés, és ez amúgy is már irigylésre méltó barna színt eredményezhet. Az igazi napozás megkezdéséhez pedig már idejében érdemes megfelelő fényvédő krémekről gondoskodni, hiszen a tavaszi és nyári napfény napégést okozó UV-B tartalma amúgy is fokozott.
Ajánlatos a kora nyári tengerparti nyaralás előtt szoláriummal is alapozni, hiszen a barna bőrpigmentek egyúttal védelmet is biztosítanak az UV-B sugarakkal szemben, és vízpart mellett sokszorosára nő a nap égető ereje.

Vi­gyázz! Nap­gom­ba

A fényvédők mellett a modern arckrémek is tartalmaznak fényszûrőt, amelyet SPF jelzéssel jelölnek (Sun Protective Factor, azaz napfényvédő faktor). Az SPF 15 tartalmú nappali krémek védik bőrünket a napfény károsító hatása és a ráncosodást okozó fénysugarak elől is.
Rendszeres alkalmazásuk már csak azért is javasolható, mert a kozmetikumok egy része a mindennapos fénysugarak hatására is okozhat fényérzékenységi reakciót, amely csúnya, barna, tarka foltok kialakulását eredményezheti az arcon, a nyakon és a dekoltázs területén.
Emellett a szoláriumozásnál még egy dologra kell odafigyelni: amennyiben az előző vendég után nem megfelelő szerrel fertőtlenítették a szoláriumot, akkor könnyen a várva várt barnaságunkat fehér, enyhén hámló foltok, a napgomba tarkíthatja, amellyel mielőbb forduljunk bőrgyógyászhoz, hogy még az igazi, nyári barnulás megkezdése előtt biztosan megszabadulhassunk tőle!

Hozzászólások

Brandie | 2011-08-26 08:36

Posts like this brgihten up my day. Thanks for taking the time.

ogfwwubdyh | 2011-08-26 15:11

aSnlaH oggafucfvvlu
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Buhály Mónika dr. Buhály Mónika gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár