Szabadságon a bőrünk

- Írta: dr. Molnár László, bőrgyógyász

Szabadságon a bőrünk

Megérkezett a várva várt jó idő. Levetjük megunt téli gönceinket, és szellős rövidnadrágot, miniszoknyát, szandált, sarut húzunk. Benépesülnek a teniszpályák, strandok, az erdők megtelnek kirándulókkal, a vadvizek evezősökkel. Sajnos, nemcsak a nyári kiránduló helyek, hanem a bőrgyógyászati rendelők is benépesülnek. Nálunk, a Szent János Kórház bőrgyógyászatának allergológiai rendelésén, és a gomba-diagnosztikai laboratóriumban csak előjegyzés alapján tudjuk betegeinket ellátni.

Láthatjuk tehát, hogy a várva várt jó idő beköszöntése számos veszéllyel, betegséggel is fenyegetheti az óvatlan nyaralókat, strandolókat. Különösen lábunk nyári ápolására kell nagy figyelmet fordítanunk. A nyáron is szívesen hordott edzőcipők kedveznek a gombás fertőzéseknek.

Az elszaporodó mikroszkopikus gombáktól jellegzetes gyulladás, ekcéma alakul ki a nedves lábujjak között, a talpakon. A gombák elszaporodásának kedvez a nyáron űzött intenzív sportolás, futás, kirándulás. A lábujjak köze, a talpak erősen hámlanak, a bőr berepedezett, fájdalmas. Amennyiben idejében nem fordulunk orvoshoz, a gombás fertôzés átterjedhet a körmökre is.
Ez az elváltozás nemcsak csúnya, hanem komolyan rontja a beteg életminőségét is. A betegek szégyellik körmüket, nem szívesen vetkőznek le. Ha a gombás fertôzés elindul egy körmön, az magától már nem gyógyulhat meg, csak megfelelő orvosi kezeléssel. A köröm gombás fertőzését elősegítheti egy kényelmetlen, kicsi cipő viselése, vagy egy körmöt ért sportsérülés, esetleg rúgás is.

A fertőzés kezdetén, speciális gomba elleni körömlakk használatával lehetőség van a gyógyulásra. Sajnos, amennyiben a fertőzés előrehaladott, csak a szájon keresztül alkalmazott tablettás kezelésétől lehet teljes gyógyulást várni.
A gombás köröm kezelése nem olcsó. Ezért célszerű a bőr gombás fertőzéseit megelőzni, megfelelő szellős lábbeli viselésével, a patikai forgalomban recept nélkül is kapható gomba ellenes hintőporok, folyadékok használatával, a lábak szárazra törlésével.
A gombás fertőzést uszodákban, közös zuhanyzókban is meg lehet kapni, ezért soha sem ajánlatos saját strandcipő nélkül zuhanyozni, a medencék körül járni.

Ha észleljük a gombás fertőzés jeleit, azonnal keressünk fel bőrgyógyászt, hogy a folyamatot kezdeti stádiumban meggyógyítsuk, ezzel sok fáradtságot, és pénzt takaríthatunk meg.
Idén is szeretnénk szabadságra menni, ki víz mellé, ki a hegyekbe. Mit tanácsolhat a nyarat váróknak még a bőrgyógyász, aki maga is a nap és a víz szerelmese.

Legfontosabb a mértékletesség, már ami a napozást illeti. Ne akarjuk két nap alatt behozni egész éves lemaradásunkat! Kalkuláljuk be a nyaralás költségeibe a megfelelő, jó minőségű fényvédőket. A mi családunk többfokozatú fényvédőkkel utazik. Az első 3-4 napra 20-as faktorút, a következő 3-4 napra 12-es faktorút, míg a nyaralás többi napjaira 6-os faktorú fényvédőt használunk. Gyermekeink az egész nyaralás alatt végig 15-ös faktorú fényvédő védelmében játszanak és fürdenek. Fontos, hogy a déli órákat pihenéssel, esetleg alvással töltsük a jól lefüggönyözött, hűvös szobában. Ilyenkor a legnagyobb a leégés, a napszúrás veszélye! Este hazatérve, a frissítő zuhany után hidratáló krémet használjunk, hiszen a nap és a víz nagyon kiszárítja a bőrt.

Bőrünk számos rovar, élősködő csípésének is ki van szolgáltatva. Erdei sétáink során számolni kell a láb, sőt az egész test bôrfelületének kullancs fertôzésével. Általános szabály, hogy a kirándulás végén tüzetesen vizsgáljuk át a bőrfelületünket, és az esetleges kullancsokat mechanikai módszerrel, csipesszel távolítsuk el. Nem szabad a kullancsot kölnivel, benzinnel, olajjal lecseppenteni, hogy az majd magától eltávozik, vagy elpusztul. Az állat légzőnyílásait elfedő olajtól fuldokolni kezd, és a fertőzött gyomortartalmát a bőrbe juttatva kiválthatja a kullancs okozta vírusos agyvelőgyulladást.

Készüljünk fel az apró sérülések ellátására is, különösen tengerparton a sós víztől nehezen gyógyulnak horzsolásaink, sebeink. Utazásunk előtt kérjük ki háziorvosunk, gyógyszerészünk tanácsát, hogy milyen fertőtlenítő folyadékot, krémet vigyünk magunkkal. Ne feledkezzünk meg kötszerről, de különböző vízálló gyorstapaszokról sem. Ha utazás előtt, nyaralás közben ezeket az apró tanácsokat végiggondoljuk, és betartjuk, a nem kis pénzbe került nyaralásunk nyugodtabb és örömtelibb lesz.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár