A napozásról

- Írta: dr. Nagy Katalin, bõrgyógyász kozmetológus szakorvos

A napozásról

Az emberek, állatok és növények alapvető életfeltétele a napfény, amely világosságot, meleget ad. A nap­sugárzás életörömöt és jó közérzetet biztosít, serkenti az anyag­cserét és erősíti az immunrendszert. Az életadó napfénnyel azonban veszélyes sugarak is érik a bőrt. Ezek közül a szemünk számára észrevétlen ultraibolya sugarak (UVA, UVB) felelősek a leégésért, az idő előtti öregedé­sért, a ráncosodásért, a bőr kiszáradásá­ért, berepedéséért. A fénykárosodás okozta elváltozások szövődményeként bőrrák is kialakulhat.

Napvédő szerek

A Föld ózonrétege a Földet körülölelő gáz halmazállapotú védőpajzs, amely elnyeli a káros UV sugarak jelentős részét. Az ember egészségét érintő ártalom jelentős részét ultraibolya (UVB) néven ismert sugarak okozzák. A beeső fény akár 80%-át is visszaverhetik az olyan felületek, mint a hó, homok vagy víz. Ezért nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük a helyet is, ahol a napsugár ér bennünket.
A fényre adott válaszreakciónkat bőrünk alapszíne határozza meg. Ismernünk kell a saját bőrtípusunkat. Természetesen rendelkezésünkre állnak a különböző fényszűrőkkel ellátott napvédő készítmények is. Ezek a termékek képesek megvédeni a bőrt az UV sugárzástól. Úgy működnek, hogy elnyelik, visszaverik, vagy szétszórják a fényt. A napszűrők általában két fő kategóriába sorolhatók: fizikai és kémiai hatóanyagok.
A fizikai hatóanyagok visszaverik és szétszórják az UV, a látható sugárzást; így a fény számára áthatolhatatlan réteget képeznek. A fizikai szűrők erősen ajánlhatók gyerekeknek, és az érzékeny bőrű felnőtteknek, különösen a napnak erősen kitett területekre, az orra, a fülekre és az ajkakra. A fizikai szűrők nem tetszetősek, bár a legújabb technikákkal sikerült szebb, a gyerekek számára „indiánfesték” benyomását keltő krémeket előállítani.
A kémiai szűrők az UV sugarak elnyelése révén védik a bőrt. Fontos tudni, hogy a napvédő ismételt alkalmazásával nem hosszabbíthatjuk meg a védettség idejét, ezért csak meghatározott ideig tartózkodhatunk a napon. A napvédő lehet vízhatlan, víznek és izzadtságnak ellenálló. Ez az oka, hogy a napvédőket úszás, vagy verejtékezés után rendszeres időközönként ismételten fel kell kenni, ezáltal biztosítva, hogy a fényvédelem folyamatosan fennálljon.

Napozási útmutató

Javasolt, hogy a világos bőrűek a mérsékelt égövön legalább 20-30 faktorú fényvédőket használjanak. A legjobb védelmet az UVA és UVB védelmet kombináló fényvédők biztosítják. A kémiai szűrőket tartalmazó készítményeket a napozás előtt mintegy 30 perccel kell felvinni, a fizikai szűrőket tartalmazó készítményeknél azonban nincs szükség várakozási időre. Az egyén típusa a legegyértelműbb mutató, amely alapján meghatározható a kívánatos napvédő.

Védőöltözékben

A gyermekkor különösen sebezhető időszak. A gyermekeket korán meg kell tanítani, hogy a túlzott napsütés ellen védekezni kell. A csecsemők és kisgyermekek számára természetesen megfelelő védőöltözetet és árnyékot kell biztosítani. A textíliák is biztosítanak fényvédelmet. Erről egyszerűen meg lehet győződni, úgy, hogy erős fény felé tartjuk, láthatjuk, hogy sötét árnyékot ad-e, vagy áttetszőt. A vizes, nyirkos ruha fényvédelme erősen csökken.
A védőöltözékhez a kalap és a napszemüveg is hozzátartozik! A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is segítség a nap káros sugarainak kivédésére. Természetesen a napsugárzás csúcsidejében (déli órák) senkinek sem ajánlatos a napra kifeküdni. A fentiek ismeretében a helyes védekezési gyakorlattal minimálisra csökkenthetjük kockázatot, és gondtalanul élvezhetjük a napozás előnyeit, valamint lelkünkre gyakorolt pozitív hatásait.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár