Álmatlanság

Latinul insomnia. Az álmatlanság gyakori alvási probléma, ami nagyban kihat az életminőségre. Vagy maga az elalvás jelent problémát, vagy az, hogy páciens felkel alvás közben – vagy még éjszaka, vagy reggel, túl korán. A probléma lehet ideiglenes, vagy tartós.
Ha rövid ideig tart, sokszor a stresszre vezethető vissza. A krónikus alvási probléma pánikbetegséghez és a depresszióhoz hasonló egészségügyi probléma. Ritkább, mint a rövid időtartamú alvászavar.
Okozhatja hosszabb-rövidebb félelem (egy beszédtől, vagy az iskolától), depresszió, szorongás, vagy egyéb mentális betegségek; nem megfelelő alvási minták (nincs rendszer az alvásban, TV előtti alvás), változó alvási minták, vagy körülmények (idegen ágyban vagy helyen való alvás, időeltolódás hosszú utazáskor, zajossá válik a hálószoba, vagy túlzottan ki van világítva, éjszakai műszak, stb.); egyéb egészségügyi problémák (erős fájdalom, nehézlégzés), stimulánsok (kávé, cigaretta, alkohol, drogok), rendszeres mozgáshiány.
Hatásaként az ember nehezen és/vagy későn kelhet, kialvatlannak érzi magát, napközben szorong, vagy ideges, fáradtnak érzi magát, csökken a teljesítőképessége. Kezelésében a kiváltó ok felismerése az elsődleges feladat.
 


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeutaBezár