Miért egészséges a tojás?

Miért egészséges a tojás?

Cikkösszefoglalónkból megtudhatja, miért érdemes tojást fogyasztani.

Teljes protein

Egy tojás 6 gramm esszenciális aminosavat tartalmaz, ezekből épül fel a protein. Ez azért fontos, mert a szervezet magától nem képes előállítani. A fehérjében van ennek a proteinnek a fele, de a koleszterin és a zsír csak kis része.

Tápanyagokban gazdag

Egy tojásban több tápanyag - vitamin, ásványi anyag, aminosav - van, mint a legtöbb ételben. Egy tojás tartalmaz:

  • Minőségi fehérjéket
  • Szelént
  • Foszfort
  • Kolint
  • B12 vitamint
  • Többféle antioxidánst, amik segítenek a sejtek egészségét megőrizni


Elősegíti a "Jó" koleszterin termelését.

A "jó" koleszterin, a HDL szintje megnő a napi legalább három tojást elfogyasztók szervezetében. Természetesen a "rossz", LDL típusú koleszterinszintje is vele együtt nő, de az egyes darabjaik mérete nagyobb lesz, így a rosszak kevésbé tudnak kárt okozni, a jók viszont hatékonyabban segítenek megtisztítani a szervezetet.

Csökkentik a trigliceridek szintjét

Az orvos ezeket is vizsgálja a HDL- és az LDL szintekkel együtt. Az alacsony triglicerid szint az egészséges. A tojások fogyasztása, különösen az omega-3 zsírsavakkal dúsítottaké esetén lejjebb viszi a trigliceridek szintjét.

Csökkentik a sztrók kialakulásának esélyét

Bár a tanulmányok nem egységesek, úgy tűnik, hogy napi egy tojás valószínűleg csökkenti a sztrók kockázatát. Egy kínai kutatás szerint a napi kb. egy tojást fogyasztók 30%-al kisebb esélyben halnak meg sztrók következtében, mint a tojást egyáltalán nem fogyasztók.

Szinte lehetetlen túl sokat fogyasztani belőle

Tojásonként 70 kalória, pontosan lehet tudni, hogy mennyit viszel be, és szállítani is könnyű. Főzz meg néhányat, és tedd a hűtőbe. Salátával vagy kenyérrel tálalva bármikor karnyújtásnyira van egy gyors, egészséges étkezés

Olcsó

Tojásonként kb. 40 forint mellett kevés étellel lehet több jó minőségű fehérjéhez jutni ennyi pénzért. Egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel, avokádóval, illetve csípős szósszal tálalva királyhoz méltó ételt készíthetsz koldusnak való áron. Nem kell aggódnod a cukor vagy a szénhidrátok miatt sem, mert a tojásban egyik sincs.

Szívbarát

Meglepődtél? Pedig igaz. Mindent egybevetve egy vagy több több tojás nemigen növeli a szívbetegségek kockázatát. Diabéteszes, illetve prediabéteszes betegeknek is ajánljuk.

Laktat

Ha reggelire eszed, tovább maradsz jóllakott, valószínűleg kevesebbet fogsz enni a szokásosnál aznap. Egy kísérlet szerint például azok a tinédzserek, akik megettek egy tojást reggel, ebédre 130 kalóriával kevesebbet fogyasztottak.

Jót tesz a szemnek

Az orvosok tisztában vannak vele, hogy a lutein és a zeaxantin antioxidánsok védenek a szem megbetegedéseitől. A leveles zöldségekben is megtalálhatóak, például a spenótban és a kelkáposztában, de a tojás jobb forrás, mert a zsírtartalmuk révén könnyebben tudja őket felhasználni a szervezet.

Élesíti az elmét

A tojások D vitamint tartalmaznak, ami jót tesz a szürkeállománynak, és nehéz ételből beszerezni. A kolin tartalmuk révén segítik az agyi idegsejtek (neuronok) kommunikációját, ami terhes és szoptató nők esetében a baba agyának fejlődése szempontjából is fontos.

Forrás: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-eggs-health-benefits

Image by freepik


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár