Hogyan döntsük el, hogy allergia vagy megfázás?

Hogyan döntsük el, hogy allergia vagy megfázás?

A fájdalom, az irritáció, a duzzanat mind a torokfájás gyakori tünetei. Az allergia vagy a megfázás, esetleg más légúti fertőzések mind ilyen fájdalmat okoznak. Ha pedig tudjuk, mi váltja ki a torokfájást, hatékonyabban lehet kezelni.

Szerencsénkre az allergia, influenza és a megfázás okozta enyhébb torokfájás könnyen kezelhető otthon is. Ebben a cikkben megpróbáljuk megírni, hogyan jöhet rá, hogy a torokfájás allergia vagy egy vírusos felső légúti megbetegedés eredménye.


Allergia vagy megfázás?


Ahogy írtuk, az allergia, a megfázás és az influenza ugyanúgy okoznak torokfájást. A pontos meghatározásban fontos nyom, hogy a torokfájás mennyi ideig tart. A megfázás és az influenza okozta torokfájás általában nem tart tovább két hétnél. Az allergiás torokfájás azonban végig megmaradhat, ameddig az egyén az allergéneknek kiteszi magát. Az allergiás tünetek a pollenszezon egész ideje alatt kitarthatnak. Ráadásul az allergia manapság nagyon gyakori betegség.


Az allergia kezelése


Az allergiák kezelése a tünetek súlyosságától függ. Enyhébb tüneteket produkáló személyek tudják kezelni magukat nem vényköteles készítményekkel. Súlyosabb tüneteknél azonban az orvos írja fel a gyógyszert. Sőt, javasolhat immunterápiát is.

Az immunterápia olyan kezelések sorozatát jelenti, ahol az allergológus fokozatosan egy allergén hatására fókuszál és próbálja csökkenteni az allergénre adott allergiás válaszunkat.

Sokan alternatív megoldásokat használnak a tünetek enyhítésére. Az alábbi kezelések segíthetnek, hogy elérjük a célunk.

 • Sóoldat
 • Probiotikumok
 • Gyógynövények


Egyéb praktikák:

 • Jég szopogatása
 • Forró tea mézzel
 • Sós vízzel gargalizálás


Megelőzési tippek


Célszerű az ablakokat csukva tartani allergiaszezon idején. Hiszen az allergének elkerülése a legjobb módja a tünetek megelőzésének. A teljes elkerülés azonban nem mindig lehetséges és nem is praktikus.

 • Csukjuk be az ablakot pollenszezon idején
 • Kevesebbet tartózkodjunk a szabadban magas pollenkoncentráció idején
 • Viseljünk napszemüveget, hogy a pollen ne kerüljön a szemünkbe
 • Naponta többször zuhanyozzunk és cseréljünk ruhát
 • Mossunk kezet minél sűrűbben


Összegzés


A torokfájás számos különböző betegség tünete lehet: beleértve az allergiát, a megfázást, az influenzát vagy más vírusos és bakteriális megbetegedést. Az allergiák pedig gyakran olyan tüneteket okoznak, mint a megfázás, ezért néhány embernek nehezére eshet megmondani, hogy mi okozza a torokfájásukat.

A szezonális allergiák egyik tünete a viszkető, vizes szemek. Valamint az allergia okozta torokfájás, torokkaparás akár 6 hétig is elhúzódhat. Míg ezzel szemben a megfázásos és az influenzás torokfájás két héten belül elmúlik.

A legtöbb ember az enyhébb tüneteket vény nélkül kapható gyógyszerekkel és/vagy házi praktikákkal kezeli. Azonban a tünetek súlyosságától függően érdemes lehet orvoshoz, allergológushoz fordulni.


Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár