Mentális egészség és wellness tanácsok

Mentális egészség és wellness tanácsok

A téli időszak a depresszió súlyosbodását hozhatja, ami az általános mentális egészség romlásához vezethet. Bár vannak, akik csak enyhe depressziós tüneteket, vagy szomorúságot tapasztalnak a kevesebb napfény miatt, sokan krónikusan szenvednek az évszakra jellemző kedélybetegségtől, közülük több a nő, mint a férfi.

Amikor a mentális egészségünk nincs azon a szinten, ahol lennie kéne, a szokásosnál érzékenyebbé válunk a stresszre és a betegségekre. Télen különösen fontos, hogy holisztikusan tekintsünk az egészségünkre, nem csak az étrendre és az edzésre ügyelve, hanem a mentális egészségre is.
Az alábbi tanácsok segítenek abban, hogy a hideg, sötét évszakban is teljes életet élhess.

1. Gyakori kézmosás

Bár már a csapból is ez folyik, a gyakori kézmosás a nap minden szakaszában elengedhetetlen, ha egészséges akarsz maradni télen. Nem csak az immunrendszeredet véded vele, a náthát is megelőzheted, és a körülötted lévőket is véded.

2. Szedj vitaminokat

Ha sok C-vitamint szedsz télen, a szervezeted könnyebben meg tud küzdeni a megfázás és a nátha tüneteivel. A D-vitamin kompenzálja a fény hiányát, de az is fontos, hogy ha kisüt a nap, menj ki a szabadba. A D-vitamin többek között felelős az A-vitamin, a vas és a kalcium feldolgozásáért.

3. Fogyassz gyógyteákat

Számtalan gyógynövény fajtából készíthetsz teát egészségmegőrző céllal. A citromfű és a kamilla enyhíthetik a depresszió tüneteit idegnyugtató hatásuk révén. A tested is ellazítják, és elősegíthetik a jobb alvást. Bizonyos herba teák, mint a zöld és a rooibos kiváló antioxidáns források. A legjobb hatás érdekében keresd a magas minőségű összetevőkből készült organikus teákat.

4. Aludj többet és jobban

Amikor a nappalok rövidebbé válnak, a szervezeted több alvásra vágyik, alkalmazkodik a napfényes órákhoz a ritmusa. Használd a hosszú estéket a fokozatos nyugovóra térésre, kezdj el jó előre ellazulni. Minél korábban feküdj le, add meg a szervezetednek a pihenést, amire ilyenkor szüksége van.
Sokan időzíthető fénydobozokat használnak, hogy a szervezeted érezze, hogy eljött a reggel. Ezzel a módszerrel idővel könnyebb lesz a felkelés, még akkor is, ha kint sötét van.

5. Meditálj, relaxálj

Amikor kezded érezni a téli lehangoltságot, idegességet és stresszt, fontos, hogy egészséges módon tudd kezelni. Egy séta a szabad levegőn, amikor az idő engedi, drasztikusan javíthat a stressz szinteden, még ha csak egy rövid kört teszel is. Lehetőleg próbálj meg mélyeket lélegezni, ha úgy érzed, kezd gyűlni benned a szorongás. A meditáció és a tudatos jelenlét szintén hatékonyan kézben tartják a stresszt.
Keres egy sötét szobát, ahol egyedül tudsz lenni, és hunyd be a szemed. Lazítsd el az izmaidat, ürítsd ki az elmédből a gondolatokat, és koncentrálj a pillanatra.

6. Tartsd az emberekkel a kapcsolatot

Az ünnepek alatt szervezz online programokat. Szervezzetek online filmnéző esteket, vagy készítsetek téli kézműves dekorációkat, melyet postán elküldhettek egymásnak. A társasjáték ideális családi program lehet egy háztartásban élők számára.

7. Utazz el, legalább virtuálisan

Mivel a vírushelyzet miatt fizikai utazásra nincs lehetőség, az utazási ajánlatok, úti célok nézegetése is jobb kedvre deríthet. Nézd át az utazással foglalkozó oldalakon a szállodák értékeléseit, gyűjtsd ki a legjobbakat, majd fedezd fel őket a Google Streetview szolgáltatásával. Ha találsz valamit, ami igazán érdekel, határozd el, tervezd meg, hogy egyszer eljutsz oda.

Forrás: https://www.pinnaclehealth.org/wellness-library/how-to-stay-healthy-during-winter/ 


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár