Hallásromlással fenyegeti a gyermekeket a zenés rendezvények többsége a szakemberek szerint

2024.04.18.

Hallásromlással fenyegeti a gyermekeket a zenés rendezvények többsége a szakemberek szerint

Hallásromlással fenyegeti a gyermekeket a zenés rendezvények többsége, ezért a szakma törvényi szabályozást sürget - hangzott el kedden a Magyar Zene Házában a hang világnapja alkalmából rendezett eseményen.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájával és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületével együttműködve sajtótájékoztatóval egybekötött rövid szimpóziumot tartott a gyermekek hallásvédelméről, hallásnevelésükről, valamint ismertették törvényjavaslatuk részleteit is.

Márki Ferenc villamosmérnök, egyetemi docens, a BME Akusztikai és Stúdiótechnikai Laboratóriumának vezetője, az MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke elmondta: céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a rendkívül nagy hangerejű rendezvények komoly veszélyt jelentenek a felnövekvő generációk hallására. Projektjükkel el szeretnék érni, hogy ezek a zenés rendezvények törvényileg szabályozhatóvá váljanak, mivel jelenleg a gyermekek hallásának védelmét semmilyen szabályozás nem biztosítja.

Felidézte, hogy az MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága (MTA AOÁB) az Optikai Akusztikai Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesülettel (OPAKFI) és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületével, valamint a Semmelweis Egyetem orvosaival együttműködve szakértői csoportokat alakított ki, amelyek széleskörű kutató, felmérő munkát végeztek a gyermekrendezvények zajterheléséről.

Az orvoscsoport vezetője, Hacki Tamás fül-orr-gégész professzor elmondta: az orvosok már évtizedek óta figyelemmel kísérik azt a jelenséget, hogy a gyermekek egymást követő korosztályainak egyre rosszabb a hallása. Ennek oka pedig a szabadidős zaj, amelynek egyre jobban ki vannak téve a fiatalok - mutatott rá.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének alapító elnöke utalt arra, hogy a jövő generációit érintő társadalmi ügy a gyermekek hallásának védelme. Ismertette a WHO jelentését, amely szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb fogyatékosság a világon.

A kutatás során végzett hallásvizsgálatok és hangerőmérések eredményeit Gáborján Anita fül-orr-gégész, egyetemi docens (Semmelweis Egyetem), valamint Vicsi Klára beszédakusztikus, egyetemi tanár (BME Beszédakusztikai Laboratórium) mutatta be.

Vicsi Klára elmondta, hogy a fővárosban 25 helyszínen végeztek méréseket, a rendezvények között egyebek mellett gyerekeknek szóló színházi előadások, koncertek, filmvetítések és óvódai ünnepségek szerepeltek. Eredményeik azt mutatták, hogy a nagy hangerejű gyermekrendezvények kifejezetten gyakoriak: a 25 mérési pont közül összesen hat esemény volt csak biztonságos, az összes többinél kockázatos vagy veszélyes volt a hangterhelés, sok esetben a hang erősség elérte a 120 decibelt.

Ezért különösen fontosnak nevezte a rendezvények hangerősítésének szabályozásáról készített törvényjavaslatot. Mint mondta, míg a munkahelyi zajterhelést törvény szabályozza, a zenés eseményekre nincsen korlátozás.

Gáborján Anita fül-orr-gégész kiemelte, hogy a zajterhelés a halláskárosodáson kívül egyebek mellett figyelem- és viselkedészavarhoz, valamint keringési megbetegedésekhez is vezethet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kockázatos és a veszélyes kategóriába sorolt rendezvények után azt mutatták a méréseik, hogy minden mért frekvencián romlott a belső fül működése.

Márki Ferenc elmondta, hogy a felmérés eredményei alapján dolgozták ki törvényjavaslatukat, amely a különböző hangerejű rendezvényeket úgynevezett zajkategóriákba sorolná, amit külön jelezniük kellene a szervezőknek a fogyasztók felé.

Ismertetése szerint a szakemberek a rendezvények színek szerinti kategóriabesorolását javasolják, amelyben a zöld a "megfelelő", maximum 75 decibel hangnyomásszintre vonatkozik, a sárga a "kis kockázatú" 75-80 decibelre, a narancs a "kockázatos" 80-85 decibelre, a piros "nagyon kockázatos" 85-90 decibelre, a sötét piros a "veszélyes" 90-95 decibelre, a bordó pedig az e feletti, "nagyon veszélyes" hangnyomásszintet jelezné. Az egyes ajánlott kategóriahatárokat az életkor függvényében is behatárolták.

A tervezetben emellett egyebek mellett szorgalmazták azt is, hogy a rendezvényeken a szervezők biztosítsanak hallásvédő eszközöket azoknak, akik igénylik. A törvénytervezet a fogyasztóvédelmi hatóságra bízná azoknak a szankcionálását, akik nem tartják be az előírásokat.

A keddi eseményre készült közlemény szerint a zajártalom okozta halláskárosodás maradandó, sem gyógyszerrel, sem műtéti úton nem gyógyítható. A szakemberek felhívják a figyelmet arra is, hogy a túlzott zajterhelés nemcsak a rendezvényeken fenyegeti a gyermekeket, hanem az egyéni - tipikusan mobiltelefonos - zenehallgatáskor is.

Forrás: MTI, fulorrgegekozpont.hu 

Image by stockking on Freepik


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár