A szexuális vágy gyilkosai

A szexuális vágy gyilkosai

Cikkünkben összegyűjtöttük azokat az okokat, melyek rossz hatással lehetnek a szexuális életre.

Stressz

Sokan sokféleképpen reagálnak a stresszre, de kevesen érzik magukat szexibbnek tőle. Az otthon, a munka vagy munka irányából jövő stressz bárkit érinthet. Feldolgozása sokat segít, akár egyedül, akár terapeuta vagy orvos segítségével.

Párkapcsolati problémák

Ha gondod van a pároddal, az a szexuális problémák egyik legfőbb oka lehet. Nők esetében a szoros kapcsolat a nemi vágy része. Mindkét nem esetén akadályozó tényező lehet a kommunikáció vagy a bizalom hiánya. Ha egyedül nem sikerül túllépni ezeken, vegyetek igénybe segítséget, akár párkapcsolati tanácsadótól.

Alkohol

Egy pohár ital nyitottabbá tehet a szeretkezés iránt, de a túl sok alkohol eltompíthatja a nemi vágyat. A részegség a párodat is eltántoríthatja. Ha nehezedre esik abbahagyni az ivást, kérj segítséget.

Kialvatlanság

Ha az ágyról csak az alvás jut eszedbe, lehet, hogy kialvatlan vagy. Túl későn, esetleg túl korán fekszel le? Nehezedre esik elaludni, vagy felriadsz alvás közben? Bármi, ami akadályoz az alvásban, az együttlétet is akadályozza.

Gyerekek

Szülőként sem veszíti el az ember a nemi vágyát, de ha láb alatt vannak a lurkók, nehezebb időt szakítani rá. Vegyél fel bébiszittert, hogy ne csak szülők, de szeretők is lehessetek

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek csökkentik a nemi vágyat, például:

  • Antidepresszánsok
  • Vérnyomáscsökkentők
  • Fogamzásgátlók
  • Kemoterápia
  • AIDS elleni gyógyszerek
  • Finaszterid


Egyes gyógyszerek elhagyása, vagy az adag csökkentése segíthet, de előtte konzultálj az orvosoddal.

Testképzavar

Próbáld meg elfogadni a testedet olyannak, amilyen, akkor is, ha épp azon igyekszel, hogy sportosabb legyél. Ha jól érzed magad a bőrödben, a szexuális étvágy is meg fog jönni. Ha a párodnak alacsony az önbecsülése, biztasd, mondd el neki, hogy vonzó.

Elhízás

Ha túlsúlyos, vagy elhízott vagy, a vágy csökkenhet, akár azért, mert nem élvezed az együttlétet, vagy azért, mert nem tudsz megfelelően teljesíteni, vagy az önbizalomhiány akadályoz. Ha megtanulsz egészségesen viszonyulni magadhoz az sokat segíthet.

Merevedési zavarok

Az erekciós zavarokban szenvedő férfiak gyakran szoronganak amiatt, hogy mennyire lesznek képesek teljesíteni, ez pedig lelohaszthatja a vágyat. A merevedési zavar kezelhető, és ti is tehetnek azért, hogy ne hasson ki a párkapcsolatra.

Alacsony tesztoszteron szint

A "T" hormon, a tesztoszteron a szexuális vágy mögötti hajtóerő. Ahogy a férfiak idősödnek, a T szintjük csökkenhet. Sok tényező befolyásolhatja egy férfi potenciáját és tesztoszteron szintjét, például a testsúly; ezért nincs mindenki számára érvényes általános megoldás.

Depresszió

A depresszió sok dolog élvezetét ellehetetleníti, a szexet is beleértve. Ez a sok közül az egyik ok, amiért érdemes segítséget kérni. Ha a kezelés orvosság szedésével jár, mondd el az orvosnak, hogy a nemi vágyad szintje alacsony, mivel bizonyos antidepresszánsok (de nem mindegyik) csökkentik a hancúrozáshoz való kedvet.

Menopauza

Sok nőnél a menopauza a nemi vágy csökkenésével jár együtt. Ez részben a hüvelyi szárazsághoz, illetve szeretkezés közben fellépő fájdalomhoz hasonló tüneteknek tudható be, de minden nőnél másképp működik; vannak, akik a menopauza után is kiváló szexuális élettel büszkélkedhetnek odafigyelés, önbizalom, és jó általános egészség révén.

Forrás: https://www.webmd.com/sexual-conditions/ss/slideshow-sex-drive-killers

 

Bezár