Csökkentheti az ösztrogén-szintet a sok kávé

Csökkentheti az ösztrogén-szintet a sok kávé

Azt hinnénk, napi koffeinbevitelünk csak testünk energiaszintjére van kihatással, pedig a helyzet más: egy tanulmány kiderítette, hogy a 18 és 44 év közötti, sok kávét és egyéb koffeintartalmú italt fogyasztó hölgyek ösztrogén-szintje megváltozhat a serkentők hatására. A jelenség érdekes módon eltérő az egyes népcsoportoknál.

A kutatás során több mint kétszázötven, az említett korosztályba tartozó nő adatait elemezték: heti egy-három alkalommal vizsgálták meg őket összesen két menstruációs ciklus ideje alatt, és e vizsgálatok éppúgy kiterjedtek a vérmintákra, mint a viselkedésre, az evési, alkoholfogyasztási és dohányzási szokásokra. A nők átlagosan 90 milligrammnyi koffeint vettek magukhoz naponta, ami nagyjából egy csészényi kávéban megtalálható mennyiségnek felel meg.

A szakemberek a kutatás végeztével érdekes adatokkal szembesültek: azon ázsiai nők, akik napi 200 vagy több milligrammnyi koffeint fogyasztottak, magasabb ösztrogénszinttel rendelkeztek, mint a kevesebb kávéval élők. A fekete bőrű hölgyeknél hasonló arányokat mértek, de az eltérés esetükben kevéssé volt szignifikáns. A fehér bőrű nők esetében azonban az említett 200 milligrammos szint már csökkentette az ösztrogénmennyiséget a szervezetben. Mindez azért fontos, mert a nyugati világban, így az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a 18-34 év közötti nők 90 százaléka simán elfogyaszt ennyi koffeint egy átlagos napon. A tudósok teljes értetlenséggel álltak azelőtt, miért eltérő rasszonként a koffein hatása: a jelenség hátterében nyilvánvalóan genetikai okok állnak, ám ezek pontos mibenléte ismeretlen.

További érdekes tényező, hogy mennyire más volt a helyzet, amikor az eltérő forrású, vagyis nem kávéból származó koffeinbevitelt vizsgálták: ez ugyanis rassztól függetlenül egyöntetűen magasabb ösztrogénszintet eredményezett, vagyis a zöld teát, kólát és hasonló üdítőket fogyasztó fehér nők esetében nem jelentkezett a fenti csökkenés. Ebben az említett italok kávétól eltérő antioxidáns- és cukorszintje játszhat perdöntő szerepet, de elképzelhető, hogy a tej hiánya is jelentős faktor volt.

A The American Journal of Clinical Nutrition magazinban publikált tanulmányt jegyző kutatók megnyugtatásul hozzáteszik: a napi egy-két csésze kávét fogyasztó hölgyeknek nem kell aggódniuk: egészséges nők esetében a koffein hatásai olyan elenyészőek az ösztrogén-szintre nézve, hogy egyáltalán nem befolyásolják az ovulációt vagy az általános egészségi állapotot – rövid távon legalábbis egészen biztosan nem.

Image by vecstock on Freepik

Bezár