Hat fontos tudnivaló D-vitaminról

Hat fontos tudnivaló D-vitaminról

A D-vitamin nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. Fontos szerepet játszik a csontképződésben, az immunrendszer stabilitásában és az anyagcserében. A szervezetünk a szükséges D-vitamint részben táplálkozás során biztosítja, nagyobb része pedig a nap UV sugarainak hatására a bőrben keletkezik. (Nem hiába hívják napfényvitaminnak.) Számos tényező befolyásolja a szervezet D-vitamin szintjét. Itt van hat fontos dolog, amit érdemes tudni.

Napsütéses órák

A D-vitaminhiány télen és tavasszal a leggyakoribb. A lakosság jelentős részének (75-80%), az ideálisnál alacsonyabb a D-vitaminszintje. Mivel télen jóval kevesebb a napsütéses órák száma és a nap nagy részét zárt térben töltjük, ezért érdemes jobban odafigyelni a vitaminpótlásra. Fontos, hogy a téli időszakban is töltsünk el nappal legalább 15 percet a szabadban, étrendünk pedig tartalmazzon bőségesen halételeket.


Levegő minősége

A fosszilis tüzelők, fa és más anyagok égetése során keletkező szén-dioxid-részecskék szétszórják és elnyelik az UVB sugarakat, csökkentve a D-vitamin termelést. Ezzel szemben az ózon elnyeli az UVB sugárzást, így az ózonréteg okozta szennyeződések okozhatják a D-vitamin szint növelését.


Fényvédő használata

A fényvédő meggátolja a napégést az UVB fény megakadályozásával. Elméletileg ez azt jelenti, hogy a fényvédő használata csökkenti a D-vitamin szintet. Egy gyakran idézett ausztrál tanulmány nem mutatott különbséget D-vitamin szint esetén, azon felnőttek között, akik véletlenszerűen egy nyáron használták a fényvédőt és azok között, akik placebo krémet kaptak. Nem szabad elhagyni a fényvédők használatát! Hiszen az erős UV sugárzás okozta ártalmak hosszabb távon akár bőrrákhoz is vezethetnek. Gyerekeknek, érzékeny, világos vagy problémás bőrű embereknek különösen ügyelniük kell a megfelelő fényvédelemre!


Bőrszín

A D-vitamin hiány lényegesen gyakoribb a sötét bőrű, afroamerikai embereknél. A fekete bőrben lévő melanin gátolja a D-vitamin keletkezését, mert természetes árnyékoló anyagként működik


Testsúly

Kutatások szerint a súlyfelesleggel rendelkező emberek több min fele, a napfény hatására kevesebb D-vitamint termel. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az elhízás összefügg az alacsony D-vitamin szinttel és hogy befolyásolhatja a D-vitamin biológiai hasznosulását.


Életkor

Az idősek többszörösen is veszélyeztetettek az alacsony D-vitamin szintjük szempontjából. Az évek múlásával csökken a bőrünkben szintetizálódó D3-vitamin mennyisége. Nagyon fontos, hogy idős hozzátartozóink egészsége érdekében, gondoskodjuk a pótlásról. D-vitaminban gazdag étrenddel és D3-vitamin szedésével optimalizálhatjuk a szervezetükben a vitaminszintet.


Forrás: www.health.harvard.edu

Image by Freepik


Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvosBezár