Hogyan add a párod tudtára, hogy nincs hozzá kedved?

Hogyan add a párod tudtára, hogy nincs hozzá kedved?

Az érzelmi kapcsolat és a szexuális intimitás a párok esetében dinamikus kapcsolatban vannak egymással, tehát ha az egyikkel gond van, az a másikra is gyakran kihat. A "tyúk vagy a tojás" összefüggés a szex és az érzelmi kapcsolat között egyénenként eltérő lehet. Vannak, akiknél a szexuális vágy az érzelmi kapcsolat hatására éled fel; másoknál, talán a korábbi tapasztalataik miatt, a fiziológia és a ragaszkodási sémák miatt a szexualitáson keresztül vezet az út a gyengéd érzelmekhez.

A párkapcsolatban a testi érintkezést gyakran egy adott félnek szokás kezdeményeznie akár tradicionális, kulturális, nemi, vagy egyéni meghatározottság miatt. Amikor az egyik fél átveszi a kezdeményezést, egyben a visszautasítás terhét is magára veszi. A testi kezdeményezés magában hordozza a primitív szükséglet lelepleződésének kockázatát, a visszautasítás pedig különösen fájdalmas lehet. A kutatások azt mutatják, hogy a pozitív válasz erősen hozzájárul a boldog házasságokhoz, míg a kritikus vagy érdektelen reakciók komoly kárt okozhatnak a kapcsolatban.
Mindenki lelkes, izgatott választ vár a szexuális kezdeményezéseire a szerelmétől, de néha nem megfelelő az idő, a másik fél lelkiállapota, vagy a kapcsolat szakasza. Szerencsére, ha őszinték, gyengédek és közvetlenek tudunk maradni, visszautasíthatjuk a közeledést anélkül, hogy érzelmi kárt okoznánk.
Az alábbi példák során az egyik fél visszautasítja, illetve figyelmen kívül hagyja a másik szexuális felhívását, ehhez fűzünk tanácsokat, hogyan kezelheted az ilyen helyzeteket úgy, hogy a kötődés ne sérüljön:
Egy vasárnap délutáni ebéd után Ádám a szemöldökével jelzi felesége, Sára felé, hogy "aludjanak" együtt miközben a gyerekeik alszanak. Sára, fáradtan a gyerekek templomba kísérése és ebédeltetése után lemondóan sóhajt, és a hálószoba felé veszi az irányt.
Sára megpróbálhatott volna őszintén beszélni Ádámhoz a valódi szükségleteivel úgy, hogy közben értékeli a közeledés mögötti szándékot: "Kedvesem, attól tartok, most kikészültem és egy kis csendre vágyom, hogy magamhoz térjek, mielőtt összebújhatnánk. Lefeküdhetnénk most aludni, hogy felfrissülten együtt tölthessük az estét?"
Lilla hátulról átkarolja az esti zuhanyzás után fogat mosó Tamást, és azt mondja: "Az én pasim igazi férfi!" Tamás, bár kívánja őt, az utóbbi időben egyre többet idegeskedik merevedési zavarai miatt. Az idegessége mérges válaszba torkollik: "Lilla, túl sokat vársz!" -és kitör az öleléséből.
Tamás uralkodhatott volna az érzésein, megnyílhatott volna, és válaszolhatott volna azzal, hogy "Rendben, babám, engedd meg a vizet amíg a pasid feltesz egy kis zenét." A közös fürdő intim közegében tizenöt perc alatt elég idő jutott volna a merevedési zavar elleni gyógyszerének, hogy hasson, így megőrizhette volna nyugalmát és önbecsülését.
Egy nem megfelelő időben megejtett kezdeményezés kényelmetlen helyzetbe hozhat, de ha tisztán és világosan beszélsz a szükségleteidről és biztosítod a párodat kívánatos volta, valamint a felől, hogy fontosak neked a szexuális igényei, nincs mitől tartanod.

Forrás: https://blogs.webmd.com/healthy-sex/20190801/how-to-let-your-partner-know-youre-not-in-the-mood

 

Bezár