dr. Apor Péter

dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos

2010-ben kapta az arany diplomáját. Három szakmában: belgyógyászat, sportorvosság, kardiális rehabilitáció szakorvos, emellett 16 évig vezette a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben a pulmonológiai rehabilitációs és cystás fibrózis osztályt.

Korábban a TF Kutató Intézetének osztályvezetője, majd tudományos igazgatóhelyettese volt az Intézet fennállása alatt. Stockholmi (1972-73) és Los Angelesi (UCLA:1982-83) fél-egyéves ösztöndíjas tanulmányutakat tett, előbbi helyről az izombiopsziát, utóbbiról az izokinetikus izomerő-mérés módszerét és sok egyéb tervet hozott magával. 2010 végéig 298 tudományos közleménye, 27 könyvfejezete, 3 tankönyve, 4 monográfiája jelent meg. A női röplabda válogatott orvosa volt 5 évig. Gimnazista korában úszásban magyar rekorder, hatvanéves kora táján kétszeres magyar vitorlás bajnokhajó manschatfja volt.  A testi és szellemi egészség őrzésének módjai közül a fizikai aktivitás hirdetője és művelője.

Tizenévesen a (terep)motorozás, majd az úszás (serdülő rekord 1952-ben) volt a legeredményesebb versenysportja, az 1990-es években ehhez két magyar vitorlás bajnokság (Európa 30 osztály) adódott. Az óbudai Árpád Gimnáziumból jeles
érettségivel (testnevelő tanár: Iglói Mihály) a pécsi, majd a budapesti Orvosegyetemre került, melyet 1960-ban summa cum laude fejezett be. A Honvéd Kórházban és a Sportkórházban megszerezve a kellő gyakorlati időket, belgyógyász és sport szakorvos lett, és 1969-ben visszatért a TF akkor (újjá)alakuló Kutató Intézetébe. 1986 végéig itt dolgozott, majd a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet 3. Osztályát vezette 2003-ig, nyugdíjba meneteléig. Rehabilitációs és kardiológus rehabilitációs szakképesítéssel is rendelkezik. Jelenleg magán rendelést folytat, a várható életkort korlátozó faktorok felmérése és az életvitel jobbítása profillal.

Publikációk és társasági tagságok:

- Az Orvosi Hetilap sportorvoslás referáló rovatát írja mintegy 30 éve.
- Az MSTT, a M. Sportorvos Társaság, a M. Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság vezetőségi tagja, a Sportorvosi Kollégium tagja,  6 magyar orvosi társaság, a European College of Sport Science tagja.
- Szerkesztő bizottsági tanácsadója a J. of Sport Science (Anglia) lapnak, szerkesztő bizottsági elnöke a Sporttudományi Szemlének.

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár